BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Личните лекари в Бургас закъсаха за болнични листове

Пациенти се налага да чакат за болнични от личните си лекари в Бургас, научи Грамофона нюз. Причината е, че листовете, които се издават за временна нетрудоспособност, свършват много бързо.

До изчерпването им се стигна след високата заболеваемост от коронавирус в региона през последните няколко седмици. Проверка на екипа ни показа, че едно от бургаските джипита е поръчало 300 болнични листове, които свършили за отрицателно време.

„Толкова болни пациенти не сме имали отдавна. Някъде се налага да издаваме на няколко служители от една фирма.

В други случаи имаме пациенти, на които пускаме по 2 болнични. Веднъж, защото са били контактни на заразен, а след това и самите те са се заразили“, поясниха медици.

Няма проблем с болничните листове в Бургас, категорични са от НОИ.  „От 2014 година болничните са електронни, те не са хартиени и не са ценни книжа вече. Електронните болнични не се купуват, те се изтеглят.

Може да е имало проблем със системата при някои лекари, но не и със самите болнични“, отбеляза д-р Жанина Козарева, главен експерт по експертиза „Временна неработоспособност“ към Национален Осигурителен Институт-Бургас.

И допълни: „В момента, в който джипито издаде 500 болнични било то за карантини и т.н., на секундата, могат да се изтеглят нови, и нови. Там няма свършване“, коментира още д-р Козарева.

Експертът отчете още, че болните в Бургас са наистина много. „Има много карантинирани, много контактни, има и други болести освен ковид.

Лекарствата може и да свършат, може да има забавяне с изплащането на парите по болничните, но самите те не могат да свършат“, обобщи още д-р Козарева.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!