BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любовно писмо до АПИ с проблемите по Южното Черноморие

В Приморско се проведе протест под надслов „Любовно писмо до АПИ“. Жителите на Приморско и Царево се обединиха с искания за цялостен ремонт и разширение на пътя за Южното Черноморие в отсечката Созопол-Синеморец. Повече научаваме от един от организаторите на протеста – Здравко Василев, жител на Приморско.

Здравко, защо избрахте този надслов за протеста – „Любовно писмо до АПИ“?

Заради днешния празник. А и февруари е по-малко зает месец, така че имаме време да предизвикаме реакция у отговорните институции. Част от протестиращите ще опишат с по едно прилагателно пътя и възоснова на това ще изготвим писмо, с което да изразим недоволството си. Подготвяме и официални писма до институциите. Искаме и общините да подкрепят този протест. Не става въпрос за лична кауза, а за нещо, което ще подобри като цяло туристическия продукт, който предлагаме. Разчитаме нашите туристи да пътуват по добри, безопасни и модерни пътища.

Преди протеста стана ясно, че през тази година има заделени 800 000 за ремонт на пътя Бургас – Царево. Защо това не ви удовлетворява?

Почти всяко лято виждаме как АПИ правят замервания и после през ранната пролет чуваме как се започват някакви кърпежи, които по никакъв начин вече не ни удовлетворяват. Пътната инфраструктура е изостанала с десетилетия спрямо развитието на курортите на юг от Бургас. Тези пари са някакъв компромис, но не са решение. Твърдо сме решени тази борба да продължи.

Живеем в жестока, конкурентна среда и е немислимо без добри пътища да се развива европейски туризъм. Това беше и едно от посланията на протеста. Например мостът на р. Ропотамо не е ремонтиран вече 30 години. Немислимо е, това е единственият мост, който свързва две морски общини. Самият факт, че тези две общини се обединяват за пръв път от 20 години, откакто са разделени, в една обща кауза говори, че проблемът е изключително наболял.

Жители на кои населени места присъстваха на протеста днес?

Жители на Приморско, Китен, Царево, Лозенец. Имаше и много хора от съседните села, които искаха да се включат. От сутринта проведох няколко разговора, убеждавайки хората да не тръгват, защото пътните условия са ужасни. Събрахме се ядро от организаторите на протеста. Мисля, че достатъчно ясно изразихме нашето несъгласие и поставихме исканията си. До сряда трябва да успеем да подготвим официалните писма. Надяваме се самата Агенция да си преразгледа бюджета. Ние също сме насреща, с каквото можем да бъдем полезни. Нямаме намерение да правим ексцесии, с които да затрудняваме движението по пътя. Искаме просто нещата да се случат, нищо повече.

Получих и обаждания от близки общини. Има още проблеми, които трябва да бъдат решени. Един от тях е липсата на пешеходна пътека към селищно образувание „Узунджата“. Нужен ли е инцидент като при Атия, където загина момче, за да се сетят, че проблемът е много сериозен? Искаме до началото на лятото добре маркирана, осветена и обезопасена пешеходна пътека. Жителите на община Приморско от това селищно образувание искат и знакът за винетка да бъде след това кръстовище.

Исканията са много. Ще гледаме най-важните да бъдат с приоритет.

Предвиждате ли още протестни действия?

Мисля, че от АПИ достатъчно ясно видяха, че това не може повече да продължи. Надявам се да влезем в диалог и да си бъдем полезни един на друг.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!