BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любомир Денев-син зад диригентския пулт на концерта в Операта

Успешният Сезон 2022/ 2023 г. за Държавна опера – Бургас продължава с поредното събитие, което заслужава вниманието на почитателите на симфоничната музика.

Под диригентската палка на младия български диригент и композитор Любомир Денев–син, който е основател на звукозаписната компания Four For Music, автор е на филмова музика, дирижира с успех по родни и световни сцени, оркестърът на Държавна опера – Бургас ще представи разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус на Симфоничния концерт на 17 ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта в четвъртък е Христо Белчев.

В програмата са включени „Нюанси“ и „Happy Birthday” от проф. Александър Текелиев, на когото през м. октомври на сцената на Бургаската опера бе отбелязана тържествено неговата 80-годишнина с мащабен концерт под палката на маестро Славил Димитров, Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева и солист – Борислав Йоцов, кларинет.

В четвъртък в залата на Операта ще прозвучат още: „Медитация“ за цигулка и оркестър из операта „Таис“ от френския композитор Жул Масне – едно от най-нежните произведения в цигулковия репертоар, наситено с носталгична пасторална красота; „Циганка“ от Морис Равел, също френски композитор, представител на импресионистичния период в музиката – произведението е подвластно на характерните за южния темперамент ритмика, звучност и емоционална проницателност; емблематичното „Интродукция и Рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс, в което се отразява целият спектър на човешките преживявания – от стаени чувства, до техния бурен изблик.

В програмата на Симфоничния концерт на 17 ноември ще прозвучи и „Кармен“ – Сюита №1 от френския композитор Жорж Бизе, произведението е със знакова популярност и не се нуждае от представяне.

Солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде младият цигулар със забележителна творческа кариера – Стоимен Пеев, който от 2011 г. е концертмайстор в камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Успешният цигулар е солист на редица оркестри в страната и чужбина. Има множество записи в БНР и многократни излъчвания по БНТ. От 2014 г. е и първи цигулар на квартет „София“ при Софийската филхармония.

Билети за Симфоничния концерт на 17 ноември – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo

https://grabo.bg/burgas/simfonichen-kontzert-0nbd7 и Eventim https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1314069/performance.html

Материалът Любомир Денев-син зад диригентския пулт на концерта в Операта е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!