Месни заговезни е, вярващите се подготвят за Великденския пост
![](https://burgas.bulpress.bg/wp-content/uploads/2021/03/d0bcd0b5d181d0bdd0b8-d0b7d0b0d0b3d0bed0b2d0b5d0b7d0bdd0b8-d0b5-d0b2d18fd180d0b2d0b0d189d0b8d182d0b5-d181d0b5-d0bfd0bed0b4d0b3d0bed182.jpg)
![](http://burgas.bulpress.bg/wp-content/uploads/2021/03/d0bcd0b5d181d0bdd0b8-d0b7d0b0d0b3d0bed0b2d0b5d0b7d0bdd0b8-d0b5-d0b2d18fd180d0b2d0b0d189d0b8d182d0b5-d181d0b5-d0bfd0bed0b4d0b3d0bed182.jpg)
Днес е Неделя Месопустна, църковният празник е наричан още Месни заговезни.
Той е винаги в неделя – осем седмици преди Великден.
Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря. Семейството се събира на трапезата и заговява с месни продукти.
Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината – великденските.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март.
Източник : Offnews
Източник: gramofona.com