BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Модернизират Морското училище с ремонт на общежитието и нови работилници

Модернизирането на Морското училище в Бургас ще продължи през тази година с ремонт на старото и занемарено общежитие. Кметът Димитър Николов разговаря по този въпрос с директора на учебното заведение Христина Жабова и капитаните, които са в училищното настоятелство.

След като миналата година Община Бургас придоби гимназията по морско корабоплаване от държавата и започна да модернизира базата и учебните й програми, се увеличи значително и интересът към нея на ученици от цялата страната. Това налага и обновяване на училищното общежитие, което ще се осъществява поетапно и ще стартира от първия етаж. Целта е той да бъде готов и да приеме първите възпитаници на гимназията още през септември.

Освен това Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ ще бъде оборудвана с две нови работилници и противопожарен тренажор. Те ще осигурят на бъдещите моряци практическото обучение по поддръжка и ремонт на корабните машини и механизми, работа с корабния такелаж и тренировки по обезвреждане на аварийно възникнали пожарни ситуации. Търсят се варианти за оборудване на училището и с тренажор за базова морска подготовка, и с истинска спасителна лодка, на която да се обучават учениците.

На срещата беше обсъдена още възможността част от подготовката на бъдещите моряци да бъде на истински ферибот, когато е на рейд в Бургаския залив и на общинския кораб „Анастасия“, а обучението във вода на учениците да се осъществява в басейна в ж.к. „Меден рудник“ или на „ОЗК Арена“ в ж. к. „Славейков“.

Учебната програма на бъдещите моряци ще бъде осъвременена с теоретична и практическа подготовка и получаване на сертификат за степен „рулеви“ и за „моторист“, а след година стаж и за квалифициран „моряк палуба“ и квалифициран „моряк машина“. В момента възпитаниците на Морското училище се обучават в специалностите „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене – Морско“ и „Митническа и данъчна администрация“.

Продължават усилията на Община Бургас да намери финансиране за цялостен ремонт на учебната сграда на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“.

Материалът Модернизират Морското училище с ремонт на общежитието и нови работилници е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!