BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Наематели на плажове: Когато в прогнозата кажат "дъжд по морето", ние губим

Грешната прогноза за времето води до директни загуби, оплакват се наематели на плажове. С 50% по-нисък е бил оборотът на плажа в Крайморие през последния уикенд на месец юли. Тогава синоптиците и специализираните сайтове прогнозираха силни валежи и гръмотевични бури по Черноморието.

„Бяха обявили дори жълт код, а дните бяха прекрасни и слънчеви. Да, заваля, но чак в 18,30 и то за кратко“, припомня Николай Димитров. Подобни прогнози гонят уикенд туристите, отчита наемателят на плажа в Крайморие.

„Когато хората от вътрешността на страната чуят, че ще вали, те предпочитат да не идват на морето. Това все пак е свързано с разходи.“ А уикенд туристите са едни от най-платежоспособните, смятат от туристическия бранш.

„Това са хора, които не могат да си позволят по-дълга почивка заради спецификата на работата си или бизнеса, който развиват. Затова в края на работния ден в петък до неделя, те идват, за да ползват плажовете и да разпуснат. Но подобни прогнози им оказват влияние“, отчита още Димитров.

Това, което ядосва наемателите и концесионерите на плажове, а и морските кметове е начинът за представяне на прогнозата в национални медии. „Слагат морската прогноза заедно с тази за страната и в 90% от случаите не познават. Апелът ни е да не се спекулира с прогнозата и по възможност тази за Черноморието да е отделно от останалата“, обясни Димитров.

Според него и негови колеги в последните 6 години се наблюдава странна тенденция при представяне на прогнозата за времето. „А в последните две години е редовна практика, след като приключи прогнозата за България, синоптиците да обясняват колко е хубаво и подходящо времето за почивка в съседните ни държави. Това вече започва да става проблем“, отчита още Николай Димитров.

„Хората, които разчитат на приходи от туризма в последствие калкулират обороти на други фирми, които са извън бранша. Ние всички сме взаимно свързани“, допълни наемателят на плажа в Крайморие.

Негово наблюдение е, че десетките сайтове в България, които дават прогноза за времето се разминават драстично с това, което показват чуждите. А в над 90% от случаите прогнозата през руски и норвежки сайтове е точна и вярна до часове, за разлика от това, което се показва в българските.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!