BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова формула за индексиране на пенсиите от 1 юли

От ДПС предлагат пенсиите да бъдат индексирани по нова формула. От 1 юли 2022 г. пенсиите да бъдат увеличени с 25% от ръста на средния осигурителен доход и със 75% от инфлацията за предходната година, гласи предложението на депутати ДПС, пише Труд бг.

Новите текстове са внесени в парламента преди второ четена на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. В момента е предвидено пенсиите да бъдат индексирани с 50% от ръста на средния осигурителен доход и с 50% от инфлацията.

От ДПС предлагат минималният осигурителен доход за фермерите да нарасне от 420 лв. на 460 лв., при положение че проектобюджетът на кабинета предвижда увеличението да бъде от 420 лв. на 710 лв.

Депутатът от ИТН Пламен Абровски пък предлага минималният осигурителен доход за земеделските производители да остане на сегашното ниво от 420 лв.

Против вдигането на минималния осигурителен доход за фермерите се обявиха и от ГЕРБ-СДС още при обсъждане на проектобюджета на първо четене.

Депутати от ГЕРБ-СДС предлагат минималния осигурителен доход за фермерите да бъде 470 лв. Ако осигуровките за фермерите бъдат по-високи, много от тях ще излязат в сивия сектор или въобще ще спрат да се занимават със земеделие и ще разчитат на социални помощи, гласят част от мотивите им.

Минималният осигурителен доход да остане 650 лв., а максималният осигурителен доход да остане на сегашното ниво от 3000 лв., предлагат още от ДПС. Да бъдат увеличени и социалните пенсии за инвалидност, предвиждат предложенията на ДПС.

За хора със 100% степен на увреждане пенсията да бъде 200% от социалната пенсия за старост, за хората с 91-100% увреждане да бъде 150%, а за тези с увреждане 71-90% пенсията да бъде 130% от социалната пенсия за старост, предлагат от ДПС.

Източник: Блиц

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!