BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият храм на книгата в Бургас отвори врати, вижте красотите му /СНИМКИ/

Новата библиотека „П.К. Яворов“ посрещна своите първи посетители днес. Най- нетърпеливите успяха да разгледат впечатляващия храм на книгата, който днес ще работи до 18.30 часа.

Любезните служители на РБ “П.К. Яворов“ посрещнаха посетителите на Рецепцията, където ги насочваха към различните пространства и ги упътваха по специалните маршрути, за да се избегне струпването на хора.

Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий“ /приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката – Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас.

Видео уроците са в 3 D формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации.

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни“, едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация.

Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др.

Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният „Краеведски отдел“ на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

На четвъртия етаж е отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала – място за изложби и представяне на различни видове изкуства.

В отдел „Изкуство“ се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова“ и Научната читалня „Владимир Василев“ също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин.

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Двете изложби „Архиви” и „Колекция” са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „Архиви“ ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата „Златна рибка”. Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията „Колекция” – тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас.

Сред подбраните произведения са творби на проф. д-р Десислава Христова – Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел осигуряване на мерки за безопасност заради епидемията, освен маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички отделни пространства ще има служители, които ще разясняват и следят да няма струпване на хора.

 

 

Материалът Новият храм на книгата в Бургас отвори врати, вижте красотите му /СНИМКИ/ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!