BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинска фондация ще помага на бургаския спорт

Общинска фондация „Спортен Бургас“ да се занимава с популяризирането и развитието на спорта в града. Това предлага председателят на ресорната комисия към местния парламент Йордан Георгиев.

Той вече е внесъл предложението си за разглеждане от Общинския съвет. „Идеята е фондацията да търси спонсори и да подпомага спортните клубове, спортистите и дори ветераните. Ние в момента имаме световни шампиони, на които се чудим как да помогнем финансово и каква пенсия да им отпуснем. Подобна организация като фондацията работи по-бързо и гъвкаво от всяка една администрация“, коментира Георгиев.

 „Финансовите средства, които Община Бургас отделя в своя бюджет за пряко финансиране и развитие на детско-юношеския и елитния спорт са значителни, но в същото време те са ограничени законодателно. Това води до остър недостиг на финанси за развитие и функциониране на детско юношеските школи с цел обхващане на повече участници в тях и изграждането им, като елитни спортисти. Липсата на перспектива пред елитните ни състезатели, както в индивидуалните, така и в колективните спортове също води до техния отказ от бъдещо тяхно развитие в сферата на спорта. Тези и други причини ни правят неконкурентни в национален и международен мащаб в сферата на високото спортно майсторство“, отбелязва Георгиев.

Цел на фондацията ще е да подпомага както елитните състезатели, така и масовия спорт. Освен това през „Спортен Бургас“ ще може да се подпомагат финансово и социално и бивши спортисти и треньори, които са в затруднено положение, а също така фондацията ще може да се грижи и за състезатели в случай на контузии или заболявания.

Фондацията трябва да се управлява от Управителен съвет, в който влизат петима членове. Предложението е това да са:

Веселина Деведжиева – Георгиева

Димитър Костов

Евелина Михалева

Йордан Георгиев

Красимир Стойчев               

В Контролния съвет на фондацията пък се предлага да влязат общинските съветници:

Иво Баев

Красимир Калудов

Манол Тодоров

Структурата на общинската фондация предвижда и Обществен съвет, в който ще се включат 25 от знаковите имена на бургаския спорт – не само състезатели, треньори или деятели, но и хора, които са известни с отношението съм към спорта и подкрепата, която оказват на различни клубове и състезатели през годините.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!