BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Педагозите от университет „Проф. д-р Асен Златаров” отдадоха почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба

Академичният състав на две от катедрите във Факултета по обществени науки при Бургаския държавен университет – катедра „Педагогика и методика на обучението“ и катедра „История и философия“ отдаде почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба.

Експозицията на тема „Учителите на Бургас 1878-1944 г.“ представя пионерите на образователното дело в града и бе открита на 20 май в горното фоайе на Дома на нефтохимика.

Тя е посветена на идващия 24 май, Денят на на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Постерите на изложбата са резултат от дълги научни усилия на подготвящия екип и представят уникални малко известни или непубликувани до момента фото-портрети, архивни снимки от педагогическата практика и училищни документи, открити в архивите на Бургас.

Разкрити са факти от живота и дейността на повече от 70 ярки фигури – основоположници на местното педагогическо дело. Сред тях са имената на прославили се впоследствие като видни български учени: акад. Михаил Арнаудов, професорите Цани Калянджиев, Мара Цончева и Жеко Радев.

Учители на бургаските малчугани в този исторически период са били и славни потомци на личности, които знае всеки българин: синът на Райна Княгиня, Георги Дипчев и наследникът на художникът Станислав Доспевски, Никола Доспевски.

Изкуствата в бургаските училища са били представяни от такива известни имена като художникът Петко Задгорски, композиторите Филип Кутев и Георги Шагунов, прославилите се по-късно като писатели Константин Петканов, Цветан Минков и Санда Йовчева.

Популярните краеведи Георги Попаянов и Горо Горов, почитаните и до днес имена в спорта като Димитър Гурбалов, Невена Тороманова – Ганчева и Костия Вълчанова, както и множество видни общественици като Тодор Александров, Ана Маймункова, Лазар Томов, Тодор Постомпиров също са представени в експозицията.

След откриването на изложбата от декана на ФОН, проф. Румяна Папанчева, нейните организатори и заинтригувани зрители бяха поздравени с адрес от кмета на Бургас, Димитър Николов, който бе прочетен и връчен от зам. кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас, Михаил Ненов.

Главният организатор на фото-изложбата, проф. Маргарита Терзиева, поведе гостите на увлекателна „екскурзия“ по постер-паната, като разказа любопитни и малкоизвестни подробности от биографията на тези заслужили пионери на педагогиката в града.

Изложбата ще остане експонирана в Дома на нефтохимика до края на месец май.

The post Педагозите от университет „Проф. д-р Асен Златаров” отдадоха почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!