BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петият Порт Прим Арт Фест доведе в Бургас изключителни творци и събития

В дните от 5 до 8 октомври, Бургас се превърна в морска културна столица. На знакови сцени в града – Модерен театър, Библиотеката, НХК, Морското казино, залите на Гранд хотел и СПА Приморец, следваха премиера след премиера, част от афиша на пети Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Публиката имаше възможността да се наслади на изключителен концерт на Нина Николина и Пендара етно проджект; литературни представяния с Мария Касимова-Моасе, Яна Борисова и Георги Тошев; прожекция на новия филм на режисьора Виктор Божинов „Бягство“; филм на Ема Константинова и Георги Тошев за незабравимия Георги Парцалев; късометражни ленти от цял свят, част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино „Карантината“; театрална постановка „Място, наречено другаде“ с участието на Боряна Братоева и Петър Антонов; великолепна изложба на един от най-добрите съвременни илюстратори – Ясен Гюзелев.

Грижа за подбора на програмата на Порт Прим Арт Фест има творческият директор на формата – художникът Стефан Божков. „Събитията са за нейно величество публиката. Ние отправихме покана – и благодаря на хората, че я приеха, дойдоха и отделиха време на изкуствата“. „Това е един от най-интимните фестивали в България. Той събира на едно място хората и творците от различни направления и скъсява дистанцията между тях, давайки възможност за непосредствено общуване. А това е безкрайно ценно“ – каза за фестивала журналистът и продуцент Георги Тошев. „Благодарим на бургазлии и гостите на града ни, че за пети път изпълват залите, сцени на Порт Прим Арт Фест. Това осмисля работата ни и усилията, да създадем устойчив културен формат, който да поставя в Бургас актуални съвременни арт събития“ – допълва Петя Караманска, маркетинг мениджър на Гранд хотел и СПА Приморец – организатор на културния формат.

Многобройни събития, топли разговори, аплаузи и автографи по-късно, равносметката указва важността на подобни форуми, които събират творци, изкуство, публика на едно място. Деца от театралната трупа на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров,“ посрещнаха драматурга Яна Борисова от първия ред и импровизирано поставиха неин текст. Цяла смълчана зала, слуша Нина Николина, Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева в акапелно многогласно изпълнение на български народни песни – и не звънна нито един телефон. „Бягство“ на Виктор Божинов започна с „Вие сте гений“ към режисьора и отвори вратите на много смислени въпроси. „Място, наречено другаде“ – едновременно разсмя и също замисли хората. Малки и големи заедно се възхищаваха на илюстрациите на Ясен Гюзелев, в препълнената зала, където е експозирана изложбата му в Библиотеката – ако не сте успели да я посетите, ще бъде там до 17 октомври, отидете, струва си. Подобни срещи, оставят следи.

Последно, каква е причината един хотел, по принцип ангажиран с чисто гостоприемна и представителна функция да организира подобен формат? Когато те има достатъчно дълго, ставаш част от социума, от тъканта и живото биещо сърце на града и искаш да работиш за него, а на само за пристигащите от близо и далеч гости. Тогава, правиш крачка напред и се превръщаш в проводник за ценни срещи с изкуствата – които събират хората. „Обратната връзка и пълните зали указват необходимостта и значението на това, което правим“ – споделя Петя Караманска, маркетинг мениджър на Гранд хотел и СПА Приморец. „И ни показва, че посоката ни е правилна. Очаквайте догодина по същото време, VI Порт Прим Арт Фест. До нови срещи!“

Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест се организира от Гранд хотел и СПА Приморец с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори са Дарик радио и БНР-Бургас.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!