BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Политическа криза в Италия

Президентът на Италия Серджо Матарела започва от днес двудневни консултации с партиите в търсене на изход от политическата криза, която ще доведе до съставяне на 67-ото правителство след края на Втората световна война или до предсрочни избори, съобщава агенция Ройтерс.

Премиерът Джузепе Конте подаде оставка във вторник, след като критикува своя вътрешен министър Матео Салвини за разпадането на управляващата коалиция и го обвини, че застрашава икономиката на страната заради лични и политически цели, предава БТА.

На 8 август лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини обяви изненадващо, че съюзът с антисистемното движение „Пет звезди“ е мъртъв и призова за избори.

Политици от „Пет звезди“ и левоцентристката Демократическа партия открито дискутират сформирането на нова коалиция, която може да изпрати „Лигата“ в опозиция и да даде на Италия по-центристко и проевропейско правителство, отбелязва Ройтерс.

Президентът Матарела ще се срещне с всички партии в парламента, за да провери дали може да бъде сформирана нова коалиция. Ако не успее, той ще трябва да разпусне законодателния орган три години и половина по-рано от предвиденото, за да може през есента да се произведат предсрочни парламентарни избори.

Срещите на Матарела ще започнат в 17 ч. (българско време) с представители на малките партии. С основните политически сили италианският президент ще се срещне в четвъртък, завършвайки консултациите с движението „Пет звезди“.

Ръководството на Демократическата партия ще се събере на заседание днес, за да обсъди перспективите за съюз с „Пет звезди“, информира Ройтерс и припомня, че двете партии са политически врагове от години.

Салвини заяви вчера, че ще повтори пред президента искането си за нови избори. Той обвини останалите партии, че се опитват да сключат сделка, защото се страхуват да се изправят пред избирателните урни, но Конте каза, че нова политическа нестабилност е последното, от което Италия се нуждае, докато подготвя трудния бюджет за 2020 г. през есента.

Гласуването на гражданите е същината на демокрацията, но да ги призоваваш да гласуват всяка година е безотговорно, заяви Конте, който остава изпълняващ длъжността премиер.

Източник: 24 часа

Снимка: Дневник.бг

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!