BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предлагат изпити без оценки по всички предмети, за да разбере МОН какво не са научили децата

Въпросителни и неясноти за учениците и връщането им в клас. За сега идеята е присъственото обучение да се възстанови на 12 април. Въпросът е обаче дали 1 и 2 април ще бъдат част от пролетната ваканция, или ще са учебни дни. Според началника на Регионалното управление по образование в Бургас инж. Виолета Илиева, нагласите са тези два дни да бъдат обявени за ваканционни.

Така пролетната ваканция на децата до 11 клас ще стане от 1 до 11 април, включително. Решението на образователното министерство ще стане ясно днес следобед. Родителите на децата от първи до четвърти клас пък все още не знаят дали малките ще се върнат след ваканцията за постоянно в клас, или ще се въртят на ротационен принцип като по-големите. Вече има предложения в тази насока.

Бившият заместник-министър на образованието и настоящ директор в столично училище Диян Стаматов е обобщил някои от идеите, които се обсъждат. Една от тях е учениците от 5 до 12 клас да бъдат по една седмица присъствено, вместо по две. Причината е, че при предишното отваряне на училищата, децата от 6 и 9 клас бяха ощетени. Те реално не успяха да учат пълноценно в клас, защото броят на болните нарасна и онлайн обучението беше въведено в цялата страна.

Друго предложение е абитуриентите да се върнат в клас още на 5 април, тяхната ваканция започва по-късно, а много родителите вече се притесняват, че дългото дистанционно обучение проваля шансовете им за добри оценки на матурите.

Другите идеи, които коментира Диян Стаматов са свързани с националното външно оценяване и матурите. Според него веднага след априлската ваканция трябва да станат ясни промените в изпитното съдържание за 7 и 12 клас.

Той е категоричен, че дългото онлайн обучение трябва да се вземе предвид при определянето на материала, който ще се включи в изпитите.

 НВО за 4 и 10 клас да се проведе според предварителния график, като се приложи вариант за незадължителност при реализирането му, без да се поставя оценка, като резултатите му се използват за корекция на учебните програми, е друго от предложенията.

От публикация на Стаматов става ясно, че много учители и директори искат да се проведат присъствено външни оценявания по всички предмети и за всички класове. Те обаче трябва да са без оценка за децата, а целта е да се установят наличните дефицити и пропуски в материала.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!