BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Професия Гримьор

Вълнуваща, трудна и различна. За нея ще си говорим с Грета Манчева, която единадесет сезонa се грижи за визията на артистите и операциите в любимия сериал на българите „Откраднат живот“.

Когато се подготвях за интервюто разгледах твои рисунки, модели и макети. Попитах се: не се ли познаваш лично с Граф Дракула, с някой извънземен от третата планета, или с Джак изкормвача? Но реших, че си едно пораснало момиче, което твори до съвършенство. А любовта към рисуването вероятно те среща с изкуството „гримиране“. Права ли съм?

Никога не съм искала да бъда нещо различно от гримьор. Всъщност, като дете мечтаех да съм лекар. Или каквото и да е медицинско лице. Представете си моето вдъхновение от това, че сега работя в медицински сериал. Беше химера за мен. И истински шок, когато попаднах в „Откраднат живот“. Благодарна съм, че имах щастието да работя сред тези колеги, получих толкова любов от актьорите, от целия екип и мениджърския състав. Вече два месеца се подготвям психически за неизбежния финал. Казвам си, че не е кой знае какво. Просто работа. Но не! Беше пет години любов!

От колко време работиш като професионален гримьор и как взе това решение?

От 1997/8 година. Започнах 1996 година в НОВА ТВ като стилист. Тогава ми предложиха да раоботя по костюмите във филмовите проекти „Кървав спорт” 4 и „Синдбад” – американски продукции. За първи път видях работата на гримьора от друга страна. Беше като любов от … втори поглед.

На следващата година започнах да изучавам тънкостите на грима. Самообучавах се по всички възможни начини. Нямах колега, който да ме поведе и да ми показва тънкостите на занаята. Борих се сама на принципа опит-грешка. Така научих спецификата на различните материали.

Поддържах връзка с част от екипа на школата на Стан Уинстън. Изпращаха ми клипове и снимки и ми даваха ценни съвети. Свързах си с много колеги от специалните ефекти. Разменяхме си снимки на лични работи. Тогава моите бяха доста неуспешни, груби и недодялани.

След толкова години практика, осъзнаваш ли колко неопитна си била в началото?

Много. Сега гледам снимки от онова време. Изглеждат ми като визуален виц. Чак се чудя как съм имала смелостта да ги изпращам за мнение и оценка. Но бях толкова нахъсана – типичен представител на зодия Овен. Нито за миг не помислих, че няма да стане!

Шивачите, като видят един плат знаят какво може да излезе от него. Ти като видиш гримове, можеш ли да прецениш веднага кой цвят или консистенция за какво се ползват и дали са достатъчно добри и качествени?

На секундата. Без да се замислям. Мога да направя добър грим и с най-калпавите палитри. Но аз, както и всеки добър гримьор, знаем, че основата може да те провали. Или да направи точно ефект. 

Какво мислиш за жените, които съветват други жени как да се гримират без да са учили за това, но имат хиляди последователи в социалните мрежи?

Стига ефектът да е „УАУ!” – нямам нищо против всеки да дава всякакви съвети за красота. Но потребителите трябва да имат вкус и да знаят какво да ползват и какво не!

Навярно срещаш жени, които в желанието си да се разкрасят го правят по неподходящ начин. Какви са най- често срещаните грешки, които допускаме?

Да започнем с нанасянето на основата, която е понякога недоразнесена. Разлика между шията и деколтето. Нанасянето на скули и руж – това са две различни понятия! Които понякога могат да ви докарат доста комични ефекти. Неразнесени сенки на окото. Разкривена очна линия. Или различна очна линия на двете очи. Момичетата често просто следват линията на окото. И не вземат предвид това, че двете половини на лицето са различни. И всъщност ние с грима се опитваме да изгладим разликите. Ако едното око е по-затворено – отварямес грима. И т.н.

Артистите, които гримираш изглеждат толкова естествени, а гримът им е почти незабележим. Как го постигаш?

С всяко лице работя различно. И полвам много качествени гримове. И да не забравяме, че това именно е магията на киното и аз няма да мога да ви я разкрия в едно интервю.

Коя е първата българска продукция, за която си работила?

Симбад! Но не като гримьор, работих в департамент костюми. А по грима работих за първи път в продукция на Грец – Красимир Крумов, „Нощ и ден”.

А в международна?

Не съм работила в международни продукции като гримьор. Влизам от проект в проект. Нямам време.

Гримирала ли си чужди актьори?

Само в музикални клипове.

А  български звезди?

Всички! Все пак двадесет и пет години съм в тази професия.

Случвало ли се е някоя актриса да не се хареса, да изтрие всичко и да те накара да започнеш наново?

За щастие – никога в живота ми! Има хора, които са ме запомнили и са ме търсили през годините отново и отново.

Трябва ли да си психолог и да налучкваш какво би се харесало на човека, когото гримираш?

О, да! Трябва. Това е задължително! Имам чувството, че съм се научила да дишам в ритъма на човека, когото гримирам. И обичам не само работата си. А и хората, с които работя. Никога парите не са били водещ фактор.

Всеки път, когато някой ме прегърне с благодарност, защото се харесва, като се погледне в огледалото… сърцето ми прелива, все едно дядо Коледа ми подарява подаръци през цялата година. И си казвам – ето! Това е смисълът! Аз не работя за да ходя на работа, а за да ме прегръщат с любов!

А има ли лица, които след като си гримирала веднъж, не ти се е искало да повтаряш? Или да гримираш някого с нежелание?

Не! Никога!!!

В „Откраднат живот“ си директор на отдел грим. В какво се състои работата ти?

Освен, че гримирам актьорите, подстригвам, боядисвам, бръсна, пръскам корени… хахаха само не ми се налага да ги кърмя! И храня! За щастие има кетъринг. Добре, че няма диванче в гримьорната, щях да работя като психоаналитик на продукцията. Но за това нямам нерви. Обаче попитайте актьорите, колко често заспиват в ръцете ми докато ги гримирам.

Освен визията им ти оформяш и всички операции. Черва, вътрешности, тумори, отрязани женски гърди… т.е. трябва да си един вид скулптор…

Ами аз всъщност съм завършила Керамика и стъкло, декорация. Вуйчо ми е бил грънчар. А аз като дете не исках да пипам глината изобщо. Сега само чакам да ми се отвори свободно време, за да се хвърля към това ново-старо вдъхновение. И си припомням някакви неща, които излизат от подсъзнанието ми, невярвайки, че дремят там и чакат да ги събудя.

Кои са най-интересните случаи в операционната?

Всички са ми интересни! Забита отвертка в корема на пациент беше едно от педизвикателствата в един от епизодите на „Откраднат живот“.

Обичаш ли да експериментираш върху себе си?

Мъжът ми и дъщеря ми страдат най-вече от това. Всяка рана, разбита глава, или нос са пробвани първо върху тях. За двамата е забавно, за мен – безплатно ползване на манекени. Когато не са ми под ръка, се осланям на приятелки. В краен случай пробвам и върху себе си. Но все пак трябва да имам страничен поглед.

Каква е Грета Манчева извън снимачната площадка и директорското кресло?

Аз съм много весел човек, когато не съм съсредоточена в работата си. Обичам приятелите си. И въобще всички, с които работя. Обичам актьорите.

Пълни ми се сърцето, когато са доволни от работата ми. Обичам да почивам пак в компанията на тези, с които работя. Не си представям какви ще бъдат дните ми без тези хора, с които съм живяла и работила пет години.

Бих искала да ми простят, ако в работата си съм била по-рязка или не съм удовлетворявала всички желания.  Било е в името на общите ни интереси. Не съм искала по никакъв начин да засегна някого. Обичам ви, колеги и любими актьори! Ще ми липсвате!

На всички ще ни липсва „Откраднат живот“, който с единадесетте си сезона открадна времето и сърцата ни.

Това уникално интервю видя бял свят благодарение на търпението и усилията на най-готината бургазлийка Гергана Стоянова. Невероятна актриса, красива жена и добър приятел.

Аз само написах въпросите, тя всичко останало. Благодаря ти, Гери, че те познавам, благодаря ти, Грета, че се запознахме и ни позволи да надникнем  зад кулисите на професията „гримьор“. На добър час момичета!

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката „Бургазлии зад граница“, но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. 

Снимки: Личен Архив

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!