BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Мутафчийски: От 6 месеца не е имало такъв ръст на смъртността

58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

„Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили  още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозно и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта той.

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо ,което силно прави впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени”, каза още Мутафчийски.

„Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта в болниците, където миналата седмици в същия ден сме имали 5 307 случая, а сега имаме 6 395, всеки може да го изчисли. За интензивните легла от 440 на 501“, завърши председателят на Националния оперативен щаб.

„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко постигнато до този момент. Който ви обещава живот без болест – ви лъже. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна”, обясни Ангелов.

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.nova%2Fvideos%2F731693107504898%2F&show_text=false&width=560

„Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините”.

„Вчера бях в Бургас. Положението там е сериозно. В инфекциозните отделения видях няколко деца, сред тях има и бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях болестта протича леко, но всички те имат двустранни бронхопневмонии”, подчерта здравният министър.

„Пациентите в болници се равняват на данните от октомври миналата година. Това е обезпокоително, но системата е подготвена. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, „Ремдисивир”, заявили сме достатъчно количество за следващите месеци. Надбягването с вируса продължава в страната“, категоричен бе здравният министър.

„Всички стратегии в света дават резултат. Нека да дадем пример с Израел, с Англия. Ние дебатираме, на мен ми се налага всеки ден да водя професионални разговори с непрофесионалисти, да оборвам лъжи. Моето семейство ще се ваксинира с ваксината на Астра зенека когато им дойде времето. Аз няма право на избор. Нека никой не пропуска шанса си”, призова министърът.

„Интересни са данните, защото на фона на растящата заболеваемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС. Това значи само едно, че вълната е на лице навсякъде. 14-дневната заболеваемост  за миналите 2 седмици е 380 на 100 000. Това ни нарежда 16-о място в ЕС и 5-място на Балканския полуостров. За вчерашния ден, когато у нас имаше 2776 нови случая, в Гърция новозаразените са 3200, а в Сърбия 4300. По отношение  на разпределение на заболеваемостта в страната продължават да се запазват значителните разлики. Водещи са Плевен, Кюстендил и Бургас, София, Шумен и Перник“, обясни доц. Ангел Кунчев.

За ваксините

Ваксинираните хора на 60 години са 140 000 души.

Днес Европейската комисия по лекарствата решава за ваксината на Янсен, заяви маг. фарм. Богдан Кирилов.

„Оценката на руската ваксина от Европейската агенция за лекарства продължава. Утре се очакват нови 31 200 дози от препарата на AstraZeneca у нас, а в понеделник нови 21 060 от Pfizer/BioNTech. Очаква се ЕК да се договори за допълнителни 4 млн. дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат осигурени през следващите 2 седмици. Предстои да разберем, колко от тях ще са за нашата страна.“, добави той.

Очаквайте подробности

The post Проф. Мутафчийски: От 6 месеца не е имало такъв ръст на смъртността appeared first on zonaburgas.bg.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!