BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рибари на протест в Поморие: Отменете заповед, която ни забранява улова до 2 км. от брега/снимки+видео/

Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на протест на пристанището в Поморие. Те настояват да бъде отменена заповед от февруари 2022 година, на бившия земеделски министър Иван Иванов, която забранява улова с мрежи до 2 км. от брега на морето. Рибарите казват, че с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето, а и пролетният риболов се практикува точно в тази зона близо до брега. По думите на рибарите тази заповед е лобира за фирмите, които извършват промишлен риболов.

„Защо не спрат корабите, а спират нас? Това е целта да унищожат нас, а корабите да си правят каквото искат. Ние от много години риболуваме тук отпред. Попчето се хваща в камъните не се хваща в пясъка”, казва рибарят Георги.

„Тази заповед обрича целия поминък на гибел. Това е несериозно. Не знам кой  е предложил тази заповед на министъра на земеделието да  подпише , явно  е подведен от своите експерти. Тъжното в цялата история е , че тези хора наистина остават без поминък. Това 2 км. от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ-ни еги обричаме на несигурност”, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той заяви , че ще иска от Министерството на земеделието тази заповед да бъде отменена. ИАРА да направи среща с рибарите  и да се постигне решение на проблема.

The post Рибари на протест в Поморие: Отменете заповед, която ни забранява улова до 2 км. от брега/снимки+видео/ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!