BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сестрите Полина и Иванина Иванови блестят в „Спящата красавица“

Това е мащабен, амбициозен и впечатляващ  като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект

Бургаските зрители ще имат възможност да се потопят в приказния свят на „Спящата красавица“ в четвъртък, 26-и ноември, от 19 часа, в Зала Опера, съобщиха оттам. След отлагането на спектакъла, поради контузията на балетист по време на генералната репетиция през м. октомври /точно преди спектакъла, предвиден за 15-и октомври, т. год./, балетната феерия по музика на П. И. Чайковски ще изпълни с красота, изящество, кралски финес и виталност Бургаската опера утре.

„Спящата красавица“ е мащабен, амбициозен и впечатляващ – като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект, който разкрива света на омагьосана принцеса, добри феи, зла орисница с тежка прокоба, принц с благородно и сърце и смели пориви, вълшебства, красива дъга от цветове, движения, емоции и изящни детайли, извайващи приказна реалност. Всичко това поне за два часа ще дари публиката с глътка ведрина, спокойствие и ще  зареди с повече вяра, че трудните дни са преброени и ни очакват по-добри времена.

Балетът „Спящата красавиця“ е създаден по сюжета на едноименната приказка на Шарл Перо, по който Чайковски е сътворил истински музикално-сценичен шедьовър. Премиерата на „Спящата красавица“ е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година.

От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри. „Спящата красавица“ е най-дългият балет на гениалния руски композитор – продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали.

 Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си.

Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки и колоритни са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност на сцената в „Спящата красавица“. Очакван дебют като Принцеса Аврора ще направи Полина Иванова. Тя влиза в образа на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, докато бива освободена от прокобата от Принц Дезире /в ролята дебютира Фредерико Пинто, премиер-солист на Държавна опера – Стара Загора/. Очакван от публиката дебют като Фея Люляк има сестрата на Полина Иванова – Иванина Иванова  чийто блестящ дебют и в ролите на Одета/ Одилия в „Лебедово езеро“ от Чайковски през август в Летния театър ще се помни дълго.

Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Лора Пехливанова. В образа на  церемониалмайстора Каталабют ще бъде Даниел Тичков. Като Карабос, феята, която чрез заклинание праща Принцеса Аврора в лоното на безпаметния сън, дебютира Яна Бердута.

Нежното феерично приказно присъствие на сцената осигуряват и: Феята на нежността – Патрисия Суарес, Феята на плодородието – Ива Овчарова /ще е видим и като Червената шапчица в Шествие от приказките/, Фея на щедростта – Даниела Туртуманова, която ще се превъплъти и като Котарака в чизми – също в приказното шествие, Феята на безгрижието – Натали Иванова, Фея на смелостта и Принцеса Флорина – Адриана-Мария Манасиева.

Мъжкото присъствие в сюжета, изпълнен с вълшебства, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. Бялата котка – Франческо Бориело /гост-солист от Старозагорската опера/, като Страшния вълк на сцената излиза Огнян Иванов. в ансамбъла от Четирима кавалери ще видим Теодор Цаков, Огнян Иванова Стефан Типиков, Франчесо Бориело. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и артистите от ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас.

Директорът на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев подчертава, че „в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм.“

В постановката на Държавна опера – Бургас ще видите една вълшебна визия, която, като в кристална топка, в която плуват снежинки, като онези от детството, ще се редуват приказни образи, в един чуден и омайващ танц, като „хапче доброта и красота“ в период, в който приказните реалности са твърде далеч от прагматичния ни делник.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!