BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След като ЕС накара Гугъл да събира снимки на личните ни карти, следва нова налудничева идея

След броени дни за купувачите на битова техника в България, а и в целия ЕС, положението ще стане леко объркващо. Магазините внезапно ще се напълнят с  хладилници и перални, на които е обозначено, че са от енергиен клас В или С. А вече доста години знаем, че качествените уреди са клас А (още по-добре, ако има добавени един, два или най-добре три плюса). От 1 март обаче започва поетапна замяна на познатите ни етикети за енергийна ефективност, които показват дали уредът е икономичен и тих, или харчи много ток/вода и вдига височки децибели, пише segabg.com.

Първо с нови стикери ще се сдобият хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември – осветителните тела, а след това ще дойде ред и на печките и климатиците.  Графикът се отнася за всички държави от ЕС. 

Цветната скала с буквите от А до G ще се запази, но плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B на първо време няма да бъдат „присъдени“ дори на най-новите модели техника – ще бъдат пазени за следващите, още по-модерни и енергоспестяващи поколения уреди. Така дори най-добрите  перални и хладилници, които по сегашната скала са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите),  от първи март вече ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, телевизорите и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат „понижени“ в по-долни класове и маркирани с новите лепенки. 

Промяна ще има и в други елементи на етикетите – пиктограмите. Това са картинките, които показват най-важните параметри на битовия уред, а под тях са изписани и съответните стойности – например  колко електроенергия потребява, колко вода изразходва, колко шум вдига по време на работа. Ще бъдат добавени допълнителни показатели,  за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се посочва каква е ефективността на центрофугиране, а за телевизорите и мониторите  – каква е енергийната ефективност в режим HDR. 

Освен това на етикетите ще бъде добавен QR код.  Така всеки клиент ще има бърз и лесен достъп  до пълната информация за стоката, която разглежда – достатъчно е да сканира със смартфона си кода и ще  може веднага да прочете, каквото му е необходимо. За целта е създадена обща за държавите от ЕС база данни, която ще е достъпна от 1 март. Там са събрани подробните информационни листове за всички електроуреди, които са в графика за смяна на етикетите.  

The post След като ЕС накара Гугъл да събира снимки на личните ни карти, следва нова налудничева идея

appeared first on zonaburgas.bg.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!