Facebook

След репортаж по bTV: Кметът сезира Гешев за незаконното депо за автомобилни гуми в Бургас

Бургаският кмет Димитър Николов е сезирал главния прокурор Иван Гешев за незаконното депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро, съобщиха от Общината. Става въпрос за хиляди автомобилни гуми, като по темата тази сутрин беше излъчен репортаж по bTV.

От Общината казват, че реакцията на кмета идва след сигнал на гражданин, като Николов вчера е направил проверка на място в местността Гьол Бою, част от землището на квартал „Рудник“, и се е убедил с очите с в мащаба на замърсяването. От изпратените снимки от общинския пресцентър се вижда, че кметът е бил придружаван и от директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

„Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми. За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка“, коментира кметът Николов.

Бургас с морето и своите три езера е част от миграционния маршрут Виа Понтика и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и после обратно на север. В същото това Атанасовско езеро, край което са забелязани депонираните гуми, през миналата година за първи път бяха наблюдавани близо 200 птици от вида розово фламинго.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!