BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С празнична програма и издигане на националния флаг Несебър отбеляза 137 –та годишнина от Съединението

С празнична програма и издигане на националния флаг Несебър отбеляза  137 –та годишнина от  Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“, а жители и гости на града уважиха честването.

„Шести септември е дата, превърнала се в  символ на единение в името на националните  интереси и идеали. Нека  и ние, по примера на нашите предци, да продължаваме да преодоляваме всяко предизвикателство заедно – в единомислие и сплотеност,  и  да  не спираме да работим  за благото и просперитета на нашата  община. Всеобща грижа е защитата на обществения интерес.“, заяви в обръщението си кметът на Несебър Николай Димитров и подчерта, че тези, които подбуждат към разединение, не трябва да определят бъдещето на общината.

Слово за значението на Съединението, за непримиримия български дух и за заветите на дедите ни произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“.

В празничната програма за 6-ти септември участваха възпитаниците на ОДК-Несебър Теодора Менчева, Дамян Каравасилев, Мария Гинева с ръководител Димитър Йорданов, които изпълниха тематични песни.  Стихотворението „Тук е България“ рецитира Пресияна Янулова към ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“.

Днес, по-късно – от 19 часа, на амфитеатър „Жана Чимбулева“ ще се състои Фолклорен концерт на съставите към НЧ „Яна Лъскова – 1905“.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-емблематичните дати в новата ни история, защото определя по-нататъшното развитие на българската държава. 

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!