BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тодоровден е

Днес е Тодоровден, празникът се чества винаги в първата събота от Великия пост. Църквата почита свети великомъченик Теодор Тирон. Имен ден празнуват и Тодор, Божидар и женските варианти на имената. 

Името произхожда от гръцкото Theodoros и означава „Божи дар“. 

Тодоровден е един от първите пролетни празници и в народните представи е свързан с плодородието. Вярва се, че светецът отива със своя кон при господ, за да го моли за лято и добра реколта за стопаните. Най-характерни за празника са кушиите. 

На този ден според народните вярвания свекървите се сближават с младите си снахи, в миналото те получавали на Тодоровден правото да месят хляб в новия си дом.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат жертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. 

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма. 

Източник: Offnews

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!