BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Туроператори: Здравните власти се бавят със зелените коридори за туризма

Министерството на здравеопазването се бави със заповедта за зелените коридори във връзка с влизането на чуждите туристи в България от 1 май 2021 г. Заради това не могат да започнат резервациите за летния сезон, съобщава TravelNews като се позовава на родни туроператори. Първите туристи по морето се очакват от Румъния покрай великденските и майски празници. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и премиерът Бойко Борисов обявиха наскоро в Смолян, че за туристическия сезон ще бъдат осигурени зелени коридори и ще има предвидимост на мерките. Общоевропейска политика е участието на страната ни в т.нар. зелен електронен сертификат за пътуване. Той гарантира, че туристът е ваксиниран, има антитела или отрицателен PCR тест.

„Министерството на здравеопазването се бави със заповедта и не могат да тръгнат резервациите“, коментира Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който води основно туристи от Дания и Великобритания. Хората в момента планират почивките си и трябва да подадем сигнал, че могат да идват в България и при какви условия. Заповедта задължително трябва да бъде и на английски език, обясни той. Попов се надява, че първите записани ще бъдат ваксинираните хора.

Председателят на Сдружение „Туризъм“ Венцислав Кръстев посочи, че слотовете на чартърите от Русия за Българското Черноморие вече са заложени. Продажбите на ваканции обаче не могат да тръгнат, защото все още има неясноти за влизането в Европейския съюз. Според него руските туроператори и власти имат изисквания за пътуванията в чужбина. Съответната дестинация да има голям процент ваксиниран персонал. В България обаче този процес все още не е тръгнал. Към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Министерството на здравеопазването трябва да пусне коридорите, защото вече фатално се бавят, заяви Герчо Герчев, управител на туроператора „Франга“, който води туристи от Полша. За да започнат записванията, трябва да предоставим изискванията и да има сигурност. В противен случай няма да дойдат поляците, подчерта той. Герчев настоява държавата в лицето на Министерството на туризма и Министерството на транспорта да договорят зелени транзитни коридори през Унгария и Румъния, които през миналия летен сезон забраняваха преминаването на автобусите от Полша до България и обратно.

Всички чакаме заповедта за влизането на чуждите туристи в България, заради която се бавят резервациите и към днешна дата те са нулеви, обяви Валентин Грозев, маркетинг мениджър на „Варна турист сървиз“. Компанията оперира на пазарите в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния и др. Според Грозев, в тези страни нищо не се говори за България, за разлика от Гърция, която е хит. „Хората имат желание да дойдат на почивка у нас, но няма да чакат до безкрай“, каза той. По думите му ако не излъчваме сигурност за новия летен сезон, той ще бъде пълен провал и с по-големи спадове от миналата година. Грозев призовава държавата да подпомогне туризма, като осигури безплатни PCR тестове за чуждите туристи.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова вече издаде заповедта за въвеждането на единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!