BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Художничката Джанета Русева: ”Всяка икона се изписва с молитва, изложбата „Посокa” е подарък за всички бургазлии”

Над 70 творби са включени в изложбата „Посокa” на бургаската художничка Джанета Русева. Това е шеста самостоятелна изложба за авторката, която изучава тънкостите на зографисването в школа „Византийски иконопис и стенопис” в Атина. Експозицията ще бъде представена на 18 октомври /понеделник/, от 18.00 часа, в зала „Ал. Г. Коджакафалията”, Културен център „Морско казино”.

В експозицията, освен православни икони, ще бъдат показани още картини маслена живопис и пана от рисувана коприна. Авторката я подготвя две години и е категорична, че всички 45 икони са изписвани с молитва. Името „Посокa” не е избрано случайно, защото посланието е всеки да търси вярата и доброто, които вървят в една линия.

От избора на дъската, през текстила, грундирането, изписването, до последния детайл-авторският подпис, всичко в иконата се прави на ръка. Молитвата се избира от иконописеца, за да има творбата по-голяма сила. Думите се пазят в тайна и се предават от учител на ученик.

„Нямам любим светец. С всички икони се свързвам еднакво силно, но имам сантимент към божия син – Иисус Христос, защото съм родена на Коледа, на 25 декември”, споделя Русева и допълва, че експозицията е подарък за всички бургазлии.

Джанета Русев Родена в Бургас на 25 декември 1959 г. От 1974 – 1978 година учи в Математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас. От 2011 – 2012 завършва Школа по батик. От 2012 – 2015 година завършва специалност „Иконопис и стенопис” в Школа за Византийска иконопис и стенопис, Атина, Гърция. Член е на Юнеско – Атина за изкуство и култура, член на Българско иконографско сдружение, член на Дружество на бургаските художници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!