BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Царево започва втората ковид година с амбициозен бюджет и серия инфраструктурни проекти

С рамка на бюджета от 19 млн. лева и минимум още 3 млн. по индикативен план, започва втората ковид година за община Царево. Преди дни Общинският съвет прие новия бюджет на морската община, но това не мина без сериозни престрелки от страна на опозицията към администрацията.

„Вече е потвърдено финансирането на новия вопопровод на село Велика. Подали сме документи и очакваме потвърждението и на проекта за водопровод на село Варвара“, обясни кметът инж. Георги Лапчев. Сериозна полемика по време на сесията се разрази около постоянните наводнения в село Кости, става ясно от протоколите на местния парламент.

Общинският съветник от „Гергьовден“ Емил Пейчев е поискал да се пренасочат 25 хиляди лева, за да може да се разшири коритото на река Велека. Така, според Пейчев ще се реши проблемът с постоянното преливане на реката и наводненията в ниската част на селото.

„За съжаление това е абсолютно популистки ход. Първо, няма никакво остойностяване на идеята. 25 хил. лева няма да стигнат дори за транспорта и наема на техниката и за прокопаването на път до мястото, на което трябва да се работи“, смята Лапчев. Средствата пък трябвало да бъдат пренасочени от перото за асфалтиране на улиците в общината и от средствата предвидени за село Изгрев. Самото място, на което би трябвало да влезе тежката техника пък попада в защитена местност, част от природен парк „Странджа“.

„Не знам какви са съображенията точно там да се копае, но и по закон е невъзможно това да се случи. Да не говорим, че на въпросното място при последното наводнение водният стълб е достигнал 6 метра. Каквото  да копаем, както и да уширим, няма как да се компенсира подобен воден стълб“, смята кметът. Той уточни, че междуведомствената комисия, свикана от областния управител е направила три огледа и вече има предаден проект, който чака одобрението на Министерски съвет.

„Ще са необходими близо 3 млн. лева. Това са средства, които ще се разходват под надзора на Областна управа, защото говорим за държавен терен“, допълни още градоначалникът. В момента се изчаква постановлението на Министерски съвет, с което ще се отпунат средствата. Проектът предвижда да се възстанови селския дол, а също така улиците покрай него и площада. Трябва да е изградят и водоскоци, които да поемат водите при проливни дъждове.

В новия бюджет на община Царево са предвидени и средства за прключването на един от големите проекти – новият парк в Лозенец. Той ще бъде готов до началото на летния сезон. Приключват и довършителните дейности по другия голям проект -центъра на Ахтопол.

„Предстоят финалните щрихи. Към него има още един обект, по който се работи. Целият квартал над центъра се реновира, като идеята е той да има визията на музей на открито. До началото на сезона и това ще бъде готово“, категоричен е кметът. Следващият голям проект, който започва до дни е третият лот от кайбрежната алея на Царево. Започва работата по изграждането на частта, която ще сига до църквата в кв. Василико. До края на месеца ще бъде открито и напълно обновеното училище в Царево.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!