Броени дни остават до Бъдни вечер, ето няколко предложения за късметчета


Бъдни вечер – цялото семейство се е събрало. Обстановката е празнична. Началото на вечерта се поставя с разчупване на питата с късметите (или в някои семейства – баницата) и всеки нетърпеливо търси своя късмет, за да знае какво го очаква през годината. По традиция първото парче се отделя за дома, второто – за Богородица, следва раздаване на парчетата като се почне от най-възрастните до най-младите и децата. Питката се чупи от стопанката, тази, която я е месила.
Най-желан късмет разбира се е парата. Но освен нея късметите в питката трябва да са толкова, колкото хората на трапезата и парчетата за дома и Богородица. Ето какво повеляват старите рецепти и днешните виждания.
По стара българска традиция в питата се слагат:
– сребърна пара,
– бяло копче за овцете,
– житен клас за орача,
– бяло сгънато листче за учение,
– дрянови пъпки за здраве.
Днес модерните домакини надписват листчета с пожелания и късмети и ги увиват в станиол, като ги съобразяват с присъстващите:
Голяма пара
малка пара
„нова кола“
„нова работа“
„повишение“
„ново гадже“
„булка“
„люлка“
„учение“
дрян за здраве
Ето и още по-модерен вариант на късметчета:
През новата година от късмет да не се отървеш, защото е казано – “Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет!”
През новата година от здраве да не се отървеш, защото “Здравето е най-голямото богатство!”
През новата година от пари да не се отървеш, защото “Онова, което не се купува с пари, се купува с още повече пари!”
През новата година от любов да не се отървеш, защото е казано: “Прави любов, а не – война!”
През новата година да намериш много нови приятели, защото е казано: “Приятел в нужда се познава!”
През новата година от смях да не се отървеш, защото е казано: “Смехът е най-доброто лекарство!”
През новата година от работа да не се отървеш, защото е казано: “Залудо работи – залудо не стой!”
През новата година да ти върви в учението, защото е казано: “Знанието е прозорец към света!”
Източни: az-jenata.bg
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!