BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Галерия „Ети“ призовава „Оцвети Бургас. Подари надежда“

Бургаската галерия „Ети“ показва, че и при затворени врати изкуството има силата да провокира. Собствениците на сгушената в сърцето на Бургас галерия отправят апел към бургазлии „Оцвети Бургас. Подари надежда“.

Днес галерията осъмна с прозорци облепени с цветни, вдъхновяващи и смели дъги, символ на вярата, че след дъжда винаги изгрява слънце.

Призивът на „Ети“ е да рисуваме,  а прозорците на домовете ни, на институциите, на магазините да се превърнат в своеобразна галерия на надеждата. Да направим града си по-цветен и така да върнем духа му. Защото цветът на Бургас – сме ние хората.

Да напомним на себе си и на останалите, че сме тук и ни има. Защото зад всеки прозорец се крие една човешка съдба, а на всеки прозорец може да грее една семейна дъга.

Инициативата да се рисуват дъги като символ на надеждата и новото начало се реализират в редица страни като Италия, Англия, Испания, САЩ.

България също е застигната от вълната и множество рисунки са публикувани в социалните мрежи.

При „Ети“ идеята идва от над 2300 километра разстояние под формата на видеоклип. На него 6-месечната внучка на галеристката заедно със своята майка   рисуват пъстроцветна дъга.

Това е първият допир на 6-месечната Вики до изкуството, а рисунката й е първата, която „Ети“ залепя на стъклата в галерията. Със свои картини в това начинание се включва и майката на Виктория – Симона Енчева, известна в България и чужбина със своите „Малки принцове“.

Като хора посветили целия си професионален път на красивото Светлана и Енчо Тодорови прегръщат идеята и призовават тя да излезе от виртуалното пространство. На апела им за рисунки, с които да се облепят прозорците на арт простраството, откликват редица бургаски художници.

За една вечер свои рисунки на пъстри и цветни дъги изпращат художничката Ангелина Недин и дъщеря й Дона, гълъб на фона на дъга изпращат Станислав Вардев и дъщеря му Лея. Анна Михайлова и дъщеря й Марина също подкрепят каузата на „Ети“.

В инициативата се включват и Петър Деновски, Светлана Кертева, Татяна Докова, както и много от приятелите на галеристите. И макар вратите й да са временно затворени за посетители, красотата и цветът, от които така се нуждаем внасят настроение дори отдалеч.

Да не позволим Бургас да изгуби своя цвят когато ги няма хората с цветните си дрехи, коси, чанти, шалове, шапки, усмивки, емоции.

„Най-красивата дъга е тази, която сме рисували със семейството си, в дома си, сред бои, четки, смях, глъч. Тази дъга запечатва спомени на щастие, споделени мигове с най-ценните за нас хора. Сега е време да притихнем, да се вгледаме в себе си, да извадим доброто и красивото, да подарим красота на непознат.

Ако дори една от рисунките на прозорците има силата да накара някой да се усмихне това ще е подарък за този някой…да се заразим с усмивки и добро настроение“- споделят Светлана и Енчо. И допълват, че всеки, който припознае идеята може  да сподели снимка на своя цветен прозорец на страницата на галерията във Фейсбук:

„Art Gallery ETI“ https://www.facebook.com/401504643251727/posts/2850908781644622/?sfnsn=mo.

Областна администрация е първата институция, която е прегърнала идеята да се включи. В администрацията работят много млади хора с малки деца, които с удоволствие биха участвали със семейните си дъги в инициативата. Апелът вече е стигнал и до болници в града, а надяваме се чрез вас и до хилядите бургаски семейства.

Материалът Галерия „Ети“ призовава „Оцвети Бургас. Подари надежда“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!