BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес отбелязваме Международния ден на горите

На 21 март светът чества Международния ден на горите или Световния ден за защита на горите, който е основан през 1971 г. и оттогава се чества ежегодно. Този ден беше иницииран от Европейската конфедерация на земеделието на 23-то Общо събрание през 1971 г. и тази идея беше подкрепена от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН ( ФАО ).

Освен това първоначално беше решено този ден да се празнува в деня на есенното равноденствие в Южното полукълбо и пролетното равноденствие в Северното полукълбо (последното, според традицията, се счита за първия ден на пролетта и е символ на ново живот и ново начало).

И през 2012 г. Общото събрание на ООН с Резолюция № 67/200 от 21 декември 2012 г. одобри честването на Международния ден на горите на 21 март всяка година, като повод за информиране на обществото за важността на опазването на горите и за повишаване на осведомеността за тяхното значение. И всяка година събитията в рамките на Деня са посветени на определена тема.

Проблемът с опазването на гората и нейните ресурси днес е един от най-важните екологични проблеми за всички страни по света. През последните години тенденциите, свързани с обезлесяването на Земята, предизвикаха безпокойство не само сред природозащитниците, но и сред цялата международна общност.

В момента общата площ на горите на планетата е приблизително 38 милиона квадратни метра. км (това е около една трета от сушата), от които 13% принадлежат към защитени природни територии.

Традиции

Датата се отбелязва широко в повечето държави на планетата, както на официално ниво, така и на ниво домакинство. Масовите събития на този ден са свързани главно със засаждане на нови дървесни насаждения в сечища и площи, подходящи за отглеждане на нови гори. Както официалните институции, така и доброволците от обикновените граждани се занимават по този важен въпрос по собствена инициатива.

На този ден агитационната, информационната и образователната дейност се засилват значително.

1. Текат масови кампании, предназначени да предадат на масите състоянието на нещата в горския сектор и значението на опазването на зелените площи на планетата.

2. В учебните заведения се изнасят лекции.

3. Препоръчани статии се публикуват в медиите.

4. Ако всеки от нас засади поне едно дърво на този ден, празникът може безопасно да се счита за успешен.

Интересни факти

1. Дендрологията е науката, която изучава дърветата.

2. Горите заемат една трета от сушата.

3. Леонардо да Винчи установил: сумата от дебелините на всички клони на дървото на определена височина е равна на диаметъра на ствола.

4. В джунглата живеят две трети от животинските и растителните видове на планетата.

5. Най-високото дърво е секвойя в националния парк Редууд в Калифорния , САЩ . Височината му е 116 m.

6. Най-старото дърво е смърчът в шведските планини . Неговата възраст е 9500 години.

7. Най-разпространеното широколистно дърво в света е брезата.

8. Животни като зайци, бизони, мишки възпрепятстват залесяването. Те ядат семена и повреждат разсад.

9. За да се получи един лист хартия А4, са ви необходими 15-20 г дърво.

10 В Калининградска област, на Куршската коса, има място, наречено „Пияна гора“. В него растат извити и усукани борове.

11. Средно едно дърво произвежда 100 кубически метра кислород годишно.

Поздравяваме ви с Международния ден на гората и пожелаваме хората винаги да се грижат за гората, а зеленият „приятел“ от своя страна да осигурява чист въздух за всеки от нас, да дава вдъхновение и приказна история.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!