BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за интензивни валежи е в сила за 13 области

Жълт код за интензивни валежи от дъжд и в сняг е в сила за 13 области в страната за 21 март. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Смолян, София-град, София-област, Кюстендил и Перник. Там ще се образува снежна покривка с дебелина 10-15, а в Смолянско – 20 см.

За областите Благоевград, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Враца, Монтана и Видин е валиден жълт код за дъжд и сняг. В Благоевградска област се очакват значителни валежи от сняг, в долното течение на Струма – от дъжд, с количества до 20-30 mm. В област Кърджали ще има интензивни валежи от дъжд и сняг, като количества ще са 20-25 mm.

В Пловдивска, Пазарджишка, Ловешка, Врачанска, Монтанска и Видинска област валежите също ще са обилни, в планинските райони – от сняг, а в равнинните – от дъжд. Количествата ще са 20-25 mm.

Времето ще бъде облачно, в по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Значителни количества се очакват, главно в Западна България и Рило-Родопската област. Ще духа умерен вятър от изток-североизток.

Минималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, а максималните – между 4° и 9°.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като и в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и ще продължи да се понижава.

Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област. Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Източник: НИМХ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!