BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Красиви места от Източните Родопи и морето в Бургаския в Библиотеката

Тематична фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков, осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, ще бъде открита на 1 август, от 18 часа, в конферентната зала на Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Изложбата показва красотата и разнообразието на природата в Източните Родопи и Бургаския край чрез кадри, обединени от творческия поглед на техния автор, роден в Кърджали и живеещ от години в района на Бургас.

Във фотоизложбата са включени 30 фотографии заснети през различни сезони и времена на деня, от планинските върхове на Родопите до брега на Черно море. На интерактивни мини плакати към всяка снимка е дадена допълнителна информация за заснетите места, включително видео клипове от тях.

Проектът „Срещи с природата“ на Фондация ЕКОгАРТ си поставя за цел да представи природата като източник на вдъхновение и красота, посредством уникални кадри, създадени с внимание и обич, и също така – да предаде посланието за това колко важно е да я пазим, да я възприемаме не като даденост, а като ценност и наследство, което трябва да съхраним за бъдещите поколения.

Желанието на организаторите е, чрез съчетаването на снимки от Източните Родопи и Бургаския край в една обща изложба, да допринесат за изграждането на своеобразен творчески мост между двата региона и да се подчертае неповторимостта на тези различни, но невероятно богати на култура и природа области.

Фотоизложбата „Родопско-морски срещи с природата“ е с вход свободен и е отворена за максимално широка публика, като на откриването на 1 август в Библиотеката всеки е добре дошъл да разгледа кадрите, да сподели свои преживявания, свързани с показаните места, да закупи любима фотография, ако желае.

Изложбата ще остане в бургаската регионална библиотека до 30 август.

Срещи с природата

Преди да бъдат представени в Бургас, кадрите бяха изложени в Източните Родопи – Момчилград, Кърджали и Крумовград, а след гостуването в морския град, ще посетят и селата Ливада и Маринка. Подробности относно всички дати и места, където може да бъде видяна изложбата, има във фейсбук страницата на „Срещи с природата“.

Във фотоизложбата присъстват пейзажи, заснети в близост до изброените градове и села, което представлява допълнителен интерес за местните публики, като те имат възможност да видят освен познати за тях места по нов начин, така и непознати места, които да ги вдъхновят за опознаване и изследователство.

Всички градове и села, в които гостува изложбата, са избрани неслучайно: от една страна, поради убеждението на екипа на Фондация ЕКОгАРТ, че е необходимо и важно всички хора – и в големите, и в малките населени места – да имат достъп до култура и изкуство, а от друга, и това е изначалният подтик за създаването на проекта, поради личната житейска свързаност на автора на снимките с всяко едно от местата и възхищението му пред тяхната природа, което той онагледява чрез изкуството на фотографията.

Тенчо Петков живее в Бургаско вече над 20 години, познава и обича природата на този край – не само заради морето, което е безкраен извор на вдъхновение, а също така и заради неповторимото очарование на Странджа и красотата на дивите кътчета, скрити около селата в региона.

Фотографът обича и познава добре както родната си Родопа планина, така и Бургаския край. И все пак всеки път открива нови интересни, красиви места и ги запечатва в своите кадри, от които личи преклонението му пред природата и желанието му да предаде на хората посланието да я пазят.

Заповядайте от 1 до 30 август в Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Бургас (ул. „Средна гора“ 14), за да се срещнете с природата по неповторим начин през фотографиите на Тенчо Петков.

The post Красиви места от Източните Родопи и морето в Бургаския в Библиотеката first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!