BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НЗОК и фармацевтите се разбраха за финансирането на лекарствата

Здравната каса и Българският фармацевтичен съюз се разбраха за начина на финансиране на услугите по изпълнение на рецепти, съдържащи лекарствени продукти, покривани изцяло от здравния фонд. Формулата, която ще използват, е пропорционална спрямо стойността на съответните медикаменти, съобщи Нова тв.

Тя ще влезе в сила със задна дата от 1 юли и ще намали наполовина разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства. Столични аптеки с предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК.

На практика промяната за пациентите ще бъде в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място.

Споразумението между преговарящите страни беше необходимо заради ограничения оставащ финансов ресурс в резерва на Касата. Фармацевтите определят това решение като краен компромис, който са допуснали, за да не се стига до прекратяване на договори между някои аптеки с Касата, каквото желание бяха заявили миналата седмица.

„Аптеките ще получават възнаграждението като процент от стойността на отпусканите медикаменти. Той ще е 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Ще бъде спестен значителен финансов ресурс“, посочи временно и. д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

Според Димитър Маринов, който е председател на Българския фармацевтичен съюз, „този механизъм е много по-справедлив“. Двете страни преговарят от няколко дни, след като беше публикуван проекта за промени в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени средства, който предизвика протестите на фармацевтите.

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Всички аптеки, които работят по договор с Касата ще пострадат, независимо дали аптеката е малка, голяма, част от верига и независимо дали се намира в голямо или малко населено място. Маринов.

Ние не сме против предложението терапията на пациента да се изпише на една рецепта и той да си вземе лекарствата от различни аптеки, но проблемът е, че ако промените влязат в сила, НЗОК „ще плаща пет лева на ЕГН, а не пет лева на рецепта“. Това означава, че за терапия, която досега сме отпускали по различни рецепти, сега ще изпълняваме същото, но само срещу пет лева, коментира в началото на юли председателят на Българския зъболекарски съюз Димитър Маринов.

От НЗОК тогава заявиха, че промените са в полза на пациентите и че заложените в бюджета здравноосигурителни плащания към аптеките са с близо 11% повече от предходната година.

Източник: Offnews.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!