BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха разширената пречиствателна станция в „Меден рудник“. 100 процента от отпадъчните води на комплекса вече се пречистват

След реконструкцията на компрометираните части от ВиК мрежата, изграждането на нови колектори и полагането на изцяло нови трасета, 100 процента от отпадъчните води на най-големия бургаски комплекс се събират и пречистват в разширената ПСОВ-Меден рудник в пълно съответствие с приложимото законодателство. Днес новите съоръжения в станцията бяха официално открити след финализирането на дейностите по изграждането им като подобект от мащабния проект за “Интегриран воден проект на област Бургас“, финансиран от Оперативна програма “Околна среда“ 2014-2020 година.

Реконструирани са близо 1,5 километра канализационна мрежа в ж.к. “Меден рудник“. Изградена е над 2 километра нова канализация, построени са два броя канално помпени станции. През последните две години като част от проекта в комплекса са реконструирани и близо 7 километра от водопроводната мрежа. На територията на пречиствателната станция за отпадъчни води са построени два нови биобасейна, един вторичен утаител и машинното оборудване към тях, с което се увеличава капацитета на ПСОВ за биологично пречистване, разясни пред журналисти Кристина Димитрова, ръководител на “Интегриран воден проект за област Бургас“.

“Тези проекти за изключително важни за Бургас, важни са за околната среда и подобряване на качеството на живот на жителите на областта“, каза изпълнителният директор на ВиК – Бургас, Цветан Мирчев. На церемонията в ПСВОВ-Меден рудник присъства и заместник-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, който заяви: “Радостни сме, че сме тук за откриването на този обект, след всички трудности и неуморен труд, препятствия, които срещнахме при започването му. С ВиК-Бургас работим активно в правилната посока и гарантирам, че ще продължим активната си работа, за да се реализират всички тези проекти, с което подобряваме качеството на живот на нашите съграждани.“

Дейностите по “Интегриран воден проект на област Бургас“ продължават да се изпълняват активно, като в първия му етап на територията на Бургаско трябва да бъдат приключени 16 обекта. По три от тях дейностите вече са финализирани, стана ясно от думите на Кристина Димитрова. По думите ѝ и съвсем скоро трябва да бъдат обявени нови процедури за дейностите по ВиК мрежи и съоръжения на територията на единадесет общини.

“Изказваме поздравления за този успешен проект, който е важен за целия град. Желаем на ВиК дружеството да продължава по същия начин успешно да изпълнява и останалата част от дейностите, включени в “Интегрирания воден проект на Област Бургас“ . Поздравления и за изпълнителите“, каза Владимир Бибов, член на Управителния съвет на ВиК Холдинг ЕАД.

Общата стойност за проекта за разширяване на пречиствателната станция в ж.к. “Меден рудни“ е близо 4,5 млн. лева.

The post Откриха разширената пречиствателна станция в „Меден рудник“. 100 процента от отпадъчните води на комплекса вече се пречистват appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!