BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Посланикът на Куба с визита в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов, дм, посрещна Н. Пр. г-жа Мариета Гарсия Хордан – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България.

„Още от дете пазя спомени за това колко кубинци имаше в България. Тогава се убедих, че сме близки по разбирания и манталитет. Хората от двата народа са ученолюбиви, здрави физически и отворени към новостите. Приличаме си и по това, че сме се развивали в сходни условия“, каза проф. Бозов.

Той допълни, че много би искал да се установи връзка между Бургаския държавен университет и университетите в Куба.

На срещата присъстваха г-н Роберто Визкаино Мартинес – Първи секретар и Консул в Посолството на Република Куба, г-жа Станка Шопова – Почетен Председател на „Асоциация за Приятелство България – Куба“, г-жа Тамара Такова – Председател на асоциацията и г-н Илия Михов, който бе и инициатор за осъществяването на срещата.

От страна на университета присъстваха проф. д-р Севдалина Турманова, зам. ректор по учебната дейност, доц. д-р Светлана Желева, зам. ректор по научноизследователската дейност, проф. д-р Стоянка Петкова, директор на Дирекция „Международно, национално сътрудничество и връзки с обществеността“ и ас. Златина Николова, координатор по Програма Еразъм+.

„Връзката между България и Куба е историческа. Тя се характеризира с изградено приятелство и добро сътрудничество. Спомням си за българи, които работеха в Куба. Имаше и български артисти, които с удоволствие гледахме по телевизията. Така, че Куба и България имат специална връзка“, бяха думите на Н. Пр. г-жа Мариета Гарсия Хордан.

Тя сподели, че в нашата страна са се установили много кубинци, които са учели тук и след това са създали своите семейства.

По време на срещата стана дума за богатата медицинска практика, свързана с тропическите болести в Куба.

В тази връзка, проф. Бозов прояви интереса си към кубинските преподаватели, които могат да бъдат поканени в Бургас, за да преподават на студентите по медицина. В отговор на това, Н. Пр. г-жа Мариета Гарсия Хордан сподели, че университетите в Куба с удоволствие ще откликнат.

В хода на разговора се зароди и идеята за създаването на институт по тропическа медицина в Бургас, който ще е първият в България. Проф. Бозов е убеден, че за бъдещите лекари е от съществена важност да познават този тип болести.

Н. Пр. г-жа Мариета Гарсия Хордан сподели, че кубински учени са разработили ваксина за лечението на рак на белия дроб, както и лекарство, което лекува диабетно стъпало.

Кубинската делегация разгледа част от кабинетите на Медицинския факултет.

Те бяха впечатлени от модерната база, в която се обучават студентите на бургаския държавен университет.

The post Посланикът на Куба с визита в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!