BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Слънчевият витамин D: предпазва от стареене, от увреждане на костите и прави чудеса с тялото

Предпазва от стареене, от увреждане на костите, подобрява тена, това са само някои от положителните качества на този микроелемент.

Витамин D е група от биологично активни вещества (витамин D2, D3, D4, D5, D6), които се синтезират в човешкото тяло от холестерола под действието на ултравиолетовите лъчи от обхвата „В“ или директно от храната. Освен това витамин D2 навлиза в човешкото тяло само от храната. Според статистиката около 1 милиард души на планетата имат недостиг на витамин D, а страните с топъл, слънчев климат не правят изключение. 

Доказано е, че дефицитът на витамин D може да доведе до: остеопороза, ендокринни нарушения, инсулинова резистентност, което води до развитие на диабет тип 2, автоимунни заболявания, поликистоза на яйчниците, хипертония и нарушаване на сърдечно-съдовата система, множествена склероза и болест на Паркинсон, депресия и главоболие, свързана с възрастта деменция, намален имунитет и дори рак на гърдата и миома на матката.

Витамин D поддържа здрави кости, насърчава усвояването на калций и фосфор в червата, нормализира работата на сърдечния мускул, процеса на съсирване на кръвта, а също така регулира репродуктивната функция както при жените, така и при мъжете. Освен това има противовъзпалителни, онкопротективни и имуномодулиращи ефекти.

Ефекти от витамин D, за които може да не знаете

Витамин D забавя стареенето на тялото: първо, той помага да се активират процесите на автофагия в организма. С други думи, витамин D насърчава използването на увредените компоненти в клетките, което има положителен ефект върху регенерационните процеси в тъканите. Интересното е, че през 2016 г. японският учен Йошинори Осуми е отличен с Нобелова награда именно за изследване на автофагичните процеси в човешкото тяло.

Второ, витамин D увеличава дължината на теломерите. Теломерите са специфични показатели за стареенето на тялото, защитни „върхове“ на хромозомите, които стават по-кратки с всяко клетъчно делене. Много учени свързват дължината на теломерите с биологичната възраст и предразположението към различни заболявания, включително рак. Нормалното ниво на витамин D в организма варира от 50 до 70 ng / ml. Анализът за витамин D (25-OH витамин D (25-OH витамин D, 25 (OH) D, 25-хидроксикалциферол) се извършва чрез вземане на венозна кръв на празен стомах.

Какви храни съдържат витамин D?

В мазна риба, рибена сърна и рибено масло. Черният дроб на треска е продукт номер едно по отношение на витамин D. Малко съдържание на витамин D се съдържа и в млечните продукти: масло, сирене, сметана и мазнини. Също така витаминът се съдържа в яйчните жълтъци и в някои гъби. В повечето случаи лекарят ще ви предпише маслени капки с витамин D в необходимата дозировка – потърсете съвет, не избирайте дозата сами.

Източник: womanhit.ru

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!