BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С 2.97% пада цената на парното в Бургас

КЕВР проведе закрито заседание, на което прие окончателни решения за цените на топлинната енергия и за цените на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, във връзка с изменението на цените на природния газ от 01.05.2020 г.

В решенията е отчетено намалението с 11,31% на цената на природния газ от 1  май 2020 г. съгласно променените условия  по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”, като са отразени всички настъпили към 30.04.2020 г. промени в котировките.

Ценовите решения бяха оповестени от председателя на Комисията доц. Иван Иванов   чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора, предвид въведените противоепидемични мерки в сградата на КЕВР.

С решение на Комисията, считано от 1.05.2020 г., се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, ползващи природен газ като основен енергиен носител. За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 5,15 %, във Враца – с 4,14%, в Пловдив – с 1,08 %, в Плевен – с 2,62 %, в Бургас – с 2,97 %, във Варна – с 1,30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3,04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2,90%.

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 3,95%.

С утвърдените цени на топлинната енергия за м. май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31.03.2020 г., е с 24,93%. Причината за това е промяната на цената на природния газ след изменението на условията по договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, както и значителното намаление на цените на международните пазари. В резултат на тези фактори, общото намаление на природния газ, спрямо цените до 31.03 т.г., е с 49,25%.

С решението си Комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5,84%.

 

 

Материалът С 2.97% пада цената на парното в Бургас е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!