BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от АЕГ „Гео Милев“- Бургас посетиха Европейския парламент

37 ученици от бургаската английска гимназия „Гео Милев“ посетиха Страсбург, за да изживеят един ден в Европейския парламент по покана на г-жа Есен Алиева, администратор и лектор в най-важната институция на континента.

Гимназистите бяха придружени от директора на АЕГ „Гео Милев“-г-жа Жаклин Нейчева, г-жа Красимира Митева, заместник-директор по учебната дейност и училищният психолог г-жа Мария Пантелеева.

Групата присъства на парламентарна сесия, на която се проведе избор на квестори на Парламента /Election of the Quaestors of Parliament/.

Учениците участваха в интересни дискусии с домакина на визитата – г-жа Алиева, която запозна своите гости с ролята на Европарламента, а също и с евродепутатите от ЕНР, с г-жа Ева Майдел, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, както и с г-н Андрей Новаков, член на Комисията по регионалното развитие. Възпитаниците на английската гимназия имаха възможността да разговарят и с г-н Питър Бонор – представител на Кабинета на европейския омбудсман /Inquires officer at the Cabinet of EU Ombudsman Emily O’Reilly/, който обясни ролята на институцията за защита на правата на гражданите и осигуряване на прозрачност в работата на ЕП.

Г-н Бонор подчерта и текущите предизвикателства пред Европейския парламент в поддържането на етични стандарти и обществено доверие, като акцентира върху необходимостта от непрекъснато подобрение на регулаторните практики.

В разговор с г-жа Ева Майдел, която играе ключова роля в развитието и регулирането на изкуствения интелект, бе изтъкната необходимостта от сътрудничество между различни заинтересовани страни – от академичната общност до частния сектор, за да се постигне напредък в изследванията и разработките в тази толкова важна област.

Г-жа Майдел изрази увереност, че с правилната регулация и верен подход Европа може да стане стандарт за развитие и използване на изкуствения интелект, съчетавайки иновации с високи стандарти за безопасност и етика.

Учениците имаха възможността да изразят своето мнение по актуални въпроси, свързани със зелената енергия, електрическите автомобили, глобалното затопляне, етиката в Европа.

Заедно с г-н Андрей Новаков младежите коментираха развитието на политиките за електрически превозни средства и зеления преход в Европа.

Участниците в групата се запознаха с работата на европейските институции и споделиха виждането си за решения, взети на равнище Европейски съюз.

Като истински репортери гостите интервюираха евродепутатите за бъдещето на ЕС и стигнаха до заключението, че независимо от различията силата на обединена Европа е в абсолютната убеденост в необходимостта гражданите да дискутират, да слушат и да проявяват уважение едни към други.

The post Ученици от АЕГ „Гео Милев“- Бургас посетиха Европейския парламент first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!