Цените на храните през последните 10 години


С премахването на преференциалните ставки по ДДС и на фона на преследването на инфлационния критерий за приемане на еврото цените на храните отново станаха централна тема в обществения и политическия живот, а и повод за (не особено ефективни) бойкоти на търговските вериги. По тази причина за пореден път беше предложено въвеждане на нормативни ограничения на надценките на хранителните стоки, а в близко бъдеще ще разберем и конкретната формулировка. Настоящият текст си поставя за цел да представи дългосрочната ценова динамика, както на храните като цяло, така и на отделните групи, така и да ги съпостави с промените в доходите на домакинствата.
Нека първо разгледаме дългосрочните тенденции. Стойността на общия хармонизиран ценови индекс към януари 2025 г. е 142 – с други думи, измереното според европейската методолгогия увеличение на ценовото равнище в страната за цялата потребителска кошница спрямо 2015 г. е 42%. Повишението при храните като цяло е почти два пъти по-високо – 79% за същия период. Разликите между различните групи храни обаче е значителна – най-голямо увеличение има при зеленчуците – 98%, както и при хляба – 94%. Обратно, най-малко е поскъпването при рибата и морските дарове (42%), както и при плодовете (48%), а останалите храни се разполагат в диапазона 50-80% увеличение. Както е видно обаче почти цялата промяна е съсредоточена през последните няколко години – докъм края на 2021 г. увеличението при общия хранителен индекс е от порядъка на 20%, но след това резките увеличения в цените на суровините и енергията, както и разходите за труд водят до бързо повишение.
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика
Източник: Инфобизнес
Целия материал може да прочетете ТУК.
Бизнес Юг е съвместен проект на Бургаската търговско-промишлена палата и информационен сайт Gramofona.com
Източник: gramofona.com