BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

10 дни пълен локдаун може да са недостатъчни

10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката:

„Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много – той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите“.

Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

„Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система“, обясни  главният държавен здравен инспектор. 

„За момента не засичаме „внос“ на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има – в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем“, подчерта доц. Кунчев.  

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с „АстраЗенека“, доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин – когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията. Той уточни, че обществото е много чувствително по отношение на ваксините:

„На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря“.

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината.

Източник: БНР

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!