BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

144 години от Освобождението на Созопол от османско иго

На днешния ден, 7 февруари, се навършват 144 години от Освобождението на Созопол от османско иго. По този повод Общината организира тържествено честване пред паметната плоча на генерал Лермонтов, на който съдбата отрежда мисията на освободител на Созопол.

Припомнени бяха исторически моменти от падането на града под турско робство и радостта на созополчани при посрещането на „летящият отряд“ на генерала.

Тържествено бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на братята руси- освободители на Созопол.

По случай едно от най-значимите събития в историята на града, кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев поздрави своите съграждани, след което с едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на Созопол и България.

В церемонията взеха участие още председателят на Общински съвет Георги Пинелов, общински съветници, представители на общинска администрация, политически партии, неправителствени организации, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и граждани.

Цветя бяха положени от Кмета днес и на паметника на един от най-светлите образи в новата българска история – Капитан Петко войвода по повод 122-та година от неговата смърт.

По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя.

С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.

Материалът 144 години от Освобождението на Созопол от османско иго е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!