BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

27 март – Международен ден на театъра

Световният ден на театъра 2021 се пада на 27 март . Всеки художник, сценарист, режисьор на сцена, илюминатор, дизайнер на костюми, всеки, който е свързан с театралния живот, смята този празник за важен и значим.

Международният театрален институт (ITI) е създаден през 1948 г. по инициатива на първия генерален директор на ЮНЕСКО Джулиан Хъксли и писателя и драматург Джон Пристли. Целта на основателите на MIT беше да изградят организация, която заедно с ЮНЕСКО да решава проблеми в областта на културата, образованието и изкуствата, като се стреми да повиши статута на представители на сценичните изкуства. В момента MIT е най-голямата организация за сценични изкуства в света, с повече от 90 центъра на различни континенти.

Театърът се счита за най-старата форма на забавление. За първи път професионален театър се появява в Древна Гърция. Той е построен за огромен брой зрители и не само богатите хора могат да гледат представлението. Артистите толкова много свикнаха с ролята, че бяха готови да умрат на сцената.

Първоначално се организират само трагедии, по-късно се появяват комедийни продукции. Пиесата беше показана веднъж. Драматургът беше не само автор и режисьор, но и пряк участник в действието.

Що се отнася до историята на руския театър, отзвукът от театралните представления датира от времето на шутовете, които забавляваха хората.

При Петър I се появява обществен театър, чиято сграда е наречена „комедийният храм“. Представленията в него бяха дадени от немска трупа. И въпреки че този тип спектакъл не беше много любим на хората, той положи основата на театралната дейност в Русия.

Основният разцвет на театралната дейност се пада на 19 и 20 век, давайки ни много талантливи хора.

Театърът винаги е играл важна роля в културния живот на много страни. Затова по инициатива на Международния театрален институт през 1961 г. е създаден празник – Световен ден на театъра.

Традиции

На този ден по правило се организират тържествени събития, концерти, провеждат се майсторски класове по актьорско майсторство, благотворителни представления, премиери на нови продукции, срещи с талантливи художници. Световните културни дейци оставят послания на театрални актьори и художници. Тази годишна традиция произхожда от решението на Съвета на Международния театрален институт и продължава от 1962 г.

Интересни факти

  • Имаше представления в Сицилия, които продължиха няколко месеца. Желаещите да дойдат да видят продължението всеки ден
  • Европейският театър, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес като най-малък, се намира в Австрия. Нарича се „двор на Кремъл“. Побира само 8 зрители, а сцената е с размер малко повече от метър.
  • Император Нерон обичал да играе в театъра, считайки се за велик художник. Той принуди всички свои субекти да идват на неговите представления и да се възхищават на неговото изпълнение. Много римляни го смятаха за посредственост, но не беше възможно да се пренебрегне изпълнението. Войниците ходеха от къща на къща и идентифицираха тези, които не се подчиниха. Такива хора бяха заплашени със смъртно наказание.
  • Най-голямата сцена в Европа е Московският театър на руската армия. Той следва формата на петолъчна звезда и може да побере около 1000 души.
  • Има игра, която се провежда в кибритена кутия и продължава 10 минути. Всяка сцена се играе, докато мачът гори, а озвучаването се редактира от записи на гласовете на велики артисти.
  • Първото руско представление продължи 10 часа без антракт, а публиката го гледаше изправена. Човек може да си представи, че не всеки го е харесал. Цар Алексей Михайлович обаче оцени продукцията и щедро награди участниците.
  • В древни времена всички представления са се провеждали на арени и площадки. Следователно, за да могат зрителите от далечните редове да видят емоциите и мимиката на актьорите, те се представиха в различни маски и използваха клаксон за чуваемост.
  • В гръцкия театър в представленията участваха само 3 актьори, които играеха различни роли. Те обикновено имаха спонсор, който изписваше оценка само за трима души.
  • Най-старият операционен театър е театърът Маноел в Малта, построен през 1731 година. Побира 650 зрители и има страхотна акустика. Сега в стените му е отворен музей.

Всяка година, според решението на Изпълнителния съвет на MIT, по повод Международния ден на театъра водещите световни фигури на световната култура се обръщат към световната театрална общност. Първият автор на международното послание за Деня на театъра е френският писател, художник и режисьор Жан Кокто (1962).

През 2018 г. петима културни дейци, чиито дейности са свързани с един от петте континента, се обърнаха към обществеността с послание. Те са британският актьор и сценарист Саймън Макбърни, ливанският театрален режисьор Мая Збиб, мексиканската писателка и сценаристка Сабина Берман, индийският актьор и сценарист Рам Гопал Баджадж, режисьор и актриса от Излезлите изделия на Кот д’Ивоар.

През 2019 г., в Международния ден на театъра , кубинският режисьор Карлос Селдран се обърна към световната общност с послание.

През 2020 г. пакистанският драматург Шахид Надим се обърна към обществеността с послание.

През 2021 г., в Международния ден на театъра, британската актриса Хелън Мирън ще се обърне към световната общност с послание.

Честит празник на всички отдали живота и душата си на театъра!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!