BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

36-ма в болници в Бургаска област, 9 починаха. Имат ли имунитет преболедувалите COVID-19 след изчезването на антителата?

В РЗИ-Бургас за 25.03.2021г. са регистрирани 326 нови случая на лица от област Бургас с положителна проба за COVID-19, както следва по общини:

Данните са на РЗИ-Бургас
Данните са на РЗИ-Бургас

От тях хоспитализирани са 36-ма. Всички останали са на лечение в домашни условия.
В тежко състояние са двама души

Сред новозаразените са: медицински лица – 3, учители – 4, ученици – 3.

За последните 24 ч. в областта са починали 9 души, с което общият им брой става 647.

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са 21307 лица. Излекувани са 13124 души. Хоспитализирани са общо 494 пациенти. На домашно лечение са 7042 лица.

Имат ли имунитет преболедувалите COVID-19 след изчезването на антителата?

Антителата ли са единствената защита на организма ни срещу вирусите? Категорично не. Той има и по-мощно оръжие – Т-клетъчният имунитет, съобщава zdrave.to.

Неотдавнашно изявление на лекари, че при тези, които са преболедували инфекцията с COVID-19, антителата остават в тялото около шест месеца, разтревожи много хора. Действително, оказва се, че колкото повече време е минало от момента на възстановяването, толкова по-малко антитела се откриват в кръвта. Последователността им също се понижава. Но това не означава, че организмът остава незащитен.

Според изследванията специфичните за вируса Т-клетки се произвеждат при тези, които са преживели коронавирусна инфекция. Те са в състояние да осигурят дългосрочна имунна защита срещу COVID-19, тъй като, за разлика от антителата, те живеят няколко десетилетия в организма ни.

Дълга памет

Човешкият имунитет е разделен на клетъчен – по-основен и по-дълбок (той се осигурява от Т-лимфоцитите, съдържащи се в кръвта) и временен хуморален (той ни се дава от антителата). Системата работи по този начин: Т-лимфоцитите разпознават и унищожават собствените ни, засегнати от вируса клетки в тялото, като в същото време определят дали е включена и конкретната инфекция. Ако е така, те дават сигнал за производството на антитела, които започват да атакуват “вредителя”. След като врагът е победен, антителата започват постепенно да изчезват. Но Т-лимфоцитите, които живеят в тялото в продължение на няколко десетилетия, помнят лицето на врага. И когато атаката се повтаря, антителата отново се вдигат по тревога, но много по-бързо, тъй като стратегията вече им е позната. Ако преди това им е отнемало до една седмица, сега защитата се активира още през първия ден.

Световен опит

Доколко продължителен и надежден ще бъде клетъчният имунитет срещу коронавируса на SARS-CoV-2, все още не е известно точно. Сега имунитетът на Т-клетките се изучава активно по целия свят, включително и в България. Засега има малко изследвания, но и обнадеждаващи резултати. Първо, отрицателният тест за антитела към вируса SARS-CoV-2 не означава, че човек не е бил заразен с новата коронавирусна инфекция – най-вероятно Т-лимфоцитите са защитили тялото.

На второ място, наличието на антитела означава (дори ако те са малко или вече са изчезнали изцяло), че специфични Т-клетки са се образували в организма. В интерес на истината, доколко жизнеспособни са те, е друг въпрос, който сега се изучава активно по целия свят. При някои хора, които са се възстановили от други видове коронавирусни инфекции (например грип или атипична пневмония), Т-лимфоцитите разпознават също и новия SARS-CoV-2. Тоест, все още няма специфични за SARS-CoV-2 Т клетки, но приблизителната стратегия за защита на лимфоцитите вече е известна.

Какво следва?

Въз основа на данните, които учените получават при изучаване на отговора на Т-клетките, планират да създадат нови тестови системи. Те ще определят какви инфекции е имал човек, тоест дали има защитни Т-лимфоцити и към какви инфекции е уязвим. Планирано е тестът да се използва и за оценка на ефективността на имунния отговор на ваксинацията.

При някои хора тялото се справя с вируса, без да активира антитела или е с толкова ниско ниво на тяхното образуване, че обикновеният лабораторен анализ няма да ги установи. Може да няма клинични симптоми, но тялото получава защита от повторна инфекция. Доколко ще са устойчиви и дългосрочни, предстои на учените да разберат.

Материалът 36-ма в болници в Бургаска област, 9 починаха. Имат ли имунитет преболедувалите COVID-19 след изчезването на антителата?

е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!