BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

5 супер лесни и бързи рецепти за кисело зеле

Приготвянето на обикновено кисело зеле отнема около 2-3 седмици, но burgascity.com намери бързи рецепти и съм готова да ги споделя с вас! Побързайте да приготвите кисело зеле за да се запасите с витамини, защото зимата идва …

1 – ри вариант

Ще имаш нужда:

Бяло зеле – 1 глава;

Чесън – 4 скилидки

Моркови – 3 бр.

Растително масло – 0,5 с.л.

Оцет (9%) – 150 мл.

Захар – 100 г;

Вода – 500 мл;

Сол на вкус.

Подготовка:

Изплакнете обилно зеленчуците. Накълцайте зелето на малки ивици (махнете кочана). Настържете морковите на едро ренде. Прекарайте чесъна през преса. Сложете зеленчуците в дълбока купа. Налейте вода в тенджера, поставете на огън и оставете да заври.

Добавете към водата сол, растително масло, оцет и захар. Оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Изсипете саламурата върху зеленчуците, покрийте с голяма чиния и поставете тежестта отгоре. Такава рецепта за зеле ще ви позволи да го опитате след 3 часа, но е по-добре да изчакате един ден – тогава зелето ще се окаже особено ароматно и пикантно.

2 – ри вариант

Ще имаш нужда:

Бяло зеле – 3 кг;

Дафинов лист – 5 бр.

Моркови – 3 бр.

Захар – 3 супени лъжици

Вода – 1,5 литра.

Сол и пипер на вкус.

Подготовка:

Отстранете горните листа от зелето, отрежете дръжката и нарежете на ивици. Обелете и настържете морковите. Разтворете захарта и солта във вряща вода. Смесете зелето и морковите, поставете зеленчуковата смес в стъклен буркан, като я натъпчете. Не забравяйте да добавите дафинови листа и грах между слоевете. Залейте зеленчуците със саламура до върха, затворете буркана с капак. Според тази рецепта зелето ферментира в продължение на 2-3 дни, след което може спокойно да се сервира. 

PS Тази рецепта предполага, че саламурата може да прелее, докато ферментира, затова поставете буркана в дълбока купа.

3 – ри вариант

Ще имаш нужда:

Бяло зеле – 3 кг;

Цвекло – 3 бр.

Вода – 1 литър.

Захар – 2 супени лъжици

Оцет – 3 супени лъжици

Дафинов лист – 5 бр.

Сол и черен пипер на вкус;

Зърна пипер на вкус.

Подготовка:

Обелете горните листа на зелето, изплакнете обилно и отстранете дръжката. Нарежете зелето на квадрати. Обелете цвеклото, изплакнете и го нарежете на тънки филийки, между другото цвеклото е много полезно за красотата и здравето. Кипнете водата, добавете захар, сол, черен пипер и дафинов лист. Варете саламурата на слаб огън в продължение на 10 минути, след което добавете оцета. Ври още 1-2 минути. В дълбока купа комбинирайте зеле и цвекло, прехвърлете в трилитров буркан, изсипете маринатата върху зеленчуците до горе. Покрийте с тензух и поставете на топло място за 4 дни. Киселото зеле по тази рецепта се оказва много вкусно, сладко и благодарение на цвеклото придобива приятен розов оттенък.

4 – ри вариант

Ще имаш нужда:

Бяло зеле – 2 кг;

Тиквички – 1 бр.

Домат – 3 бр.

Магданоз – 1 връзка.

Сладък червен пипер – 3 бр.

Чесън – 1 глава

Копър – 1 връзка.

Моркови – 2 бр.

Кориандър – 1 пакет

Вода – 500 мл.

Сол на вкус.

Подготовка:

Поради изобилието от зеленчуци, това кисело зеле може да се използва като основно ястие, да се сервира като салата и да се яде по време на диета или дни на гладно. Изплакнете и подсушете добре зеленчуците, обелете ги (с изключение на тиквичките). Нарежете зелето на 4 части, потопете във вряща вода за 2-3 минути. Нарежете тиквичките на филийки или кубчета, доматите на филийки, настържете морковите на едро ренде. Нарежете чушката на ивици. Нарежете на ситно магданоза, копъра и кориандъра. Прекарайте чесъна през преса. 

Кипнете водата, добавете сол. Охладете и прецедете получената марината. Поставете зеле, тиквички, чушки и домати в дълбока купа. Поръсете всеки слой с моркови и чесън. Изсипете саламурата върху зеленчуците, покрийте с чиния и натиснете. Зелето трябва да ферментира в продължение на 2-3 дни при стайна температура. Препоръчва се готовото кисело зеле да се съхранява в хладилник, но е малко вероятно то да „доживее“ до зимата, тъй като ще бъде изядено през първите дни.

5 – ри вариант

Ще имаш нужда:

Бяло зеле – 3 кг;

Мед – 2 супени лъжици

Ябълка – 2 бр.

Морков – 1 бр.

Вода – 1 литър.

Кимион – ½ ч.л.

Сол и бахар на вкус.

Подготовка:

Отстранете горните листа от зелето, изплакнете добре и нарежете на тънки ивици. Измийте морковите и ябълката, обелете и настържете на едро ренде. В дълбока купа смесете зелето, моркова, ябълката, захарта, солта, черния пипер и кимиона. Разбъркайте съставките с ръце.

Кипнете вода, разтворете мед в нея (за да различите истинския мед от фалшивия, трябва да знаете разликата). Охладете маринатата и залейте зеленчуците. Покрийте купата със зелето с чиния, поставете тежест и оставете за 3 дни на стайна температура. Киселото зеле се оказва много хрупкаво, ароматно и сладко. Всеки гурман ще го оцени.

Автор: Светлана Мисник

Източник: hochu.ua

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!