5 супер лесни и бързи рецепти за кисело зеле
Приготвянето на обикновено кисело зеле отнема около 2-3 седмици, но burgascity.com намери бързи рецепти и съм готова да ги споделя с вас! Побързайте да приготвите кисело зеле за да се запасите с витамини, защото зимата идва …
1 – ри вариант
Ще имаш нужда:
Бяло зеле – 1 глава;
Чесън – 4 скилидки
Моркови – 3 бр.
Растително масло – 0,5 с.л.
Оцет (9%) – 150 мл.
Захар – 100 г;
Вода – 500 мл;
Сол на вкус.
Подготовка:
Изплакнете обилно зеленчуците. Накълцайте зелето на малки ивици (махнете кочана). Настържете морковите на едро ренде. Прекарайте чесъна през преса. Сложете зеленчуците в дълбока купа. Налейте вода в тенджера, поставете на огън и оставете да заври.
Добавете към водата сол, растително масло, оцет и захар. Оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Изсипете саламурата върху зеленчуците, покрийте с голяма чиния и поставете тежестта отгоре. Такава рецепта за зеле ще ви позволи да го опитате след 3 часа, но е по-добре да изчакате един ден – тогава зелето ще се окаже особено ароматно и пикантно.
2 – ри вариант
Ще имаш нужда:
Бяло зеле – 3 кг;
Дафинов лист – 5 бр.
Моркови – 3 бр.
Захар – 3 супени лъжици
Вода – 1,5 литра.
Сол и пипер на вкус.
Подготовка:
Отстранете горните листа от зелето, отрежете дръжката и нарежете на ивици. Обелете и настържете морковите. Разтворете захарта и солта във вряща вода. Смесете зелето и морковите, поставете зеленчуковата смес в стъклен буркан, като я натъпчете. Не забравяйте да добавите дафинови листа и грах между слоевете. Залейте зеленчуците със саламура до върха, затворете буркана с капак. Според тази рецепта зелето ферментира в продължение на 2-3 дни, след което може спокойно да се сервира.
PS Тази рецепта предполага, че саламурата може да прелее, докато ферментира, затова поставете буркана в дълбока купа.
3 – ри вариант
Ще имаш нужда:
Бяло зеле – 3 кг;
Цвекло – 3 бр.
Вода – 1 литър.
Захар – 2 супени лъжици
Оцет – 3 супени лъжици
Дафинов лист – 5 бр.
Сол и черен пипер на вкус;
Зърна пипер на вкус.
Подготовка:
Обелете горните листа на зелето, изплакнете обилно и отстранете дръжката. Нарежете зелето на квадрати. Обелете цвеклото, изплакнете и го нарежете на тънки филийки, между другото цвеклото е много полезно за красотата и здравето. Кипнете водата, добавете захар, сол, черен пипер и дафинов лист. Варете саламурата на слаб огън в продължение на 10 минути, след което добавете оцета. Ври още 1-2 минути. В дълбока купа комбинирайте зеле и цвекло, прехвърлете в трилитров буркан, изсипете маринатата върху зеленчуците до горе. Покрийте с тензух и поставете на топло място за 4 дни. Киселото зеле по тази рецепта се оказва много вкусно, сладко и благодарение на цвеклото придобива приятен розов оттенък.
4 – ри вариант
Ще имаш нужда:
Бяло зеле – 2 кг;
Тиквички – 1 бр.
Домат – 3 бр.
Магданоз – 1 връзка.
Сладък червен пипер – 3 бр.
Чесън – 1 глава
Копър – 1 връзка.
Моркови – 2 бр.
Кориандър – 1 пакет
Вода – 500 мл.
Сол на вкус.
Подготовка:
Поради изобилието от зеленчуци, това кисело зеле може да се използва като основно ястие, да се сервира като салата и да се яде по време на диета или дни на гладно. Изплакнете и подсушете добре зеленчуците, обелете ги (с изключение на тиквичките). Нарежете зелето на 4 части, потопете във вряща вода за 2-3 минути. Нарежете тиквичките на филийки или кубчета, доматите на филийки, настържете морковите на едро ренде. Нарежете чушката на ивици. Нарежете на ситно магданоза, копъра и кориандъра. Прекарайте чесъна през преса.
Кипнете водата, добавете сол. Охладете и прецедете получената марината. Поставете зеле, тиквички, чушки и домати в дълбока купа. Поръсете всеки слой с моркови и чесън. Изсипете саламурата върху зеленчуците, покрийте с чиния и натиснете. Зелето трябва да ферментира в продължение на 2-3 дни при стайна температура. Препоръчва се готовото кисело зеле да се съхранява в хладилник, но е малко вероятно то да „доживее“ до зимата, тъй като ще бъде изядено през първите дни.
5 – ри вариант
Ще имаш нужда:
Бяло зеле – 3 кг;
Мед – 2 супени лъжици
Ябълка – 2 бр.
Морков – 1 бр.
Вода – 1 литър.
Кимион – ½ ч.л.
Сол и бахар на вкус.
Подготовка:
Отстранете горните листа от зелето, изплакнете добре и нарежете на тънки ивици. Измийте морковите и ябълката, обелете и настържете на едро ренде. В дълбока купа смесете зелето, моркова, ябълката, захарта, солта, черния пипер и кимиона. Разбъркайте съставките с ръце.
Кипнете вода, разтворете мед в нея (за да различите истинския мед от фалшивия, трябва да знаете разликата). Охладете маринатата и залейте зеленчуците. Покрийте купата със зелето с чиния, поставете тежест и оставете за 3 дни на стайна температура. Киселото зеле се оказва много хрупкаво, ароматно и сладко. Всеки гурман ще го оцени.
Автор: Светлана Мисник
Източник: hochu.ua
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!