Няколко идеи за новогодишната трапеза
Новогодишно меню 2023: рецепти за празничната трапеза
Годината на Водния Тигър ще бъде заменена от година, която в източния календар съответства на Водния Заек (Заек, Котка). Това животно ще бъде покровител на 2023 г., така че трябва да го посрещнете по подходящ начин и когато избирате рецепти за празничната трапеза, определено трябва да вземете предвид предпочитанията и вкусовете на тревопасното животно. За да бъде предстоящата година щедра, успешна, новогодишното меню не трябва да разочарова Заека (Котката) и трябва да бъде разнообразно и оригинално.
Когато избирате ястия, трябва да изхождате от факта, че диетата на заека се състои от зеленчуци, плодове, билки, така че централното място на празничната трапеза трябва да бъде дадено на зеленчукови и плодови салати, закуски. Тъй като Котката също предпочита виетнамския календар за 2023 г., не трябва да изключвате напълно месото от менюто. Заек, разбира се, не трябва да бъде, но ястия с пуешко, пилешко, свинско месо ще бъдат доста подходящи.
За да успокоите Заека, трябва да поставите купа с плодове на масата, нарязани пресни зеленчуци, чиния с просо, пшеница и овесени зърна. Когато украсявате, не забравяйте да използвате пресни билки и сложете пресни моркови близо до коледната елха.
Основни ястия
За приготвяне на основни ястия, както топли, така и студени, са подходящи всяка риба, свинско и пилешко, пуешко. Тези, които могат да се сервират студени, се приготвят предварително, така че да бъдат „напоени“, наситени с аромати. За да спестите време, заготовките за основните ястия също се правят предварително.
Сочно свинско акордеон с домати, кашкавал, шампиньони
Ястието се оказва сърдечно, може да се сервира със или без гарнитура.
За 8 порции са ви необходими:
свинско филе – 800 г;
домати – 150 г;
пресни шампиньони – 120 г;
всяко твърдо сирене – 80 г;
рафинирано растително масло – 30 г;
горчица (пикантина на вкус) – 1 ч.л.;
смлян сладък червен пипер (може и пушен) – 1 с.л. л.;
сол – 1 ч.л.;
чесън – 2 скилидки;
сух или пресен розмарин – на вкус.
Стъпки на готвене:
1.Смелете чесъна, нарежете на ситно розмарина, смесете със сол, червен пипер, горчица, растително масло, разбъркайте.
2.Подсушете измитото свинско с хартиена кърпа, направете разрези върху него (ширината на всяко парче е 1 см), без да достигате до долния ръб.
3.Смажете получения акордеон от всички страни с марината, поставете го в дълбока форма, покрийте с капак (фолио, хранителен филм) и поставете в хладилника за 2 часа (можете да го оставите цял един ден).
4.Кашкавала, измитите и сушени домати, гъбите се нарязват на тънки филийки.
5.Прехвърлете месото в съд за печене, покрит с фолио (може да използвате силиконова подложка), сложете в разреза 1-2 резена сирене, домати, гъби. Ако са останали гъбите, разпределете ги около месото.
6. Покрийте формата с фолио и печете на 180 ° C за 1-1,5 часа (времето зависи от размера на парчето, характеристиките на фурната).
7.Изключете фурната, оставете формата в нея за още половин час.
8.Преди сервиране сложете месото върху чиния, украсете с билки, печени гъби. Като гарнитура използвайте печени или варени картофи, ориз, задушени зеленчуци.
Рулца от пилешко месо с шунка и кашкавал
За 3 порции ще ви трябва:
филе от пилешки гърди – 400 г;
сушена шунка – 70 г;
леко осолено сирене – 60 г;
растително масло – 2 супени лъжици. л.;
сол на вкус;
смлян черен пипер – на вкус.
Стъпки на готвене:
1.Изплакнете гърдите, подсушете ги, нарежете по дължина на 2-3 части.
2.Покрийте парчетата с филм, леко отбийте, черен пипер (солта не е необходима, ако сиренето не е много солено, тогава сол).
3.Нарежете сиренето на кубчета, сложете по ръба на всяко филе, навийте на руло.
4.Увийте рулцата с шунка, запържете от всички страни (3-4 минути всяка) в предварително загрят тиган, като добавите малко слънчогледово масло. 5.Нарежете на парчета, сложете в чиния, украсете.
Сервирайте горещо или топло с всякакви гарнитури, като самостоятелно ястие, като предястие.
Стекове с месо, зеле и тиквички
Ще имаш нужда:
всяко мляно месо (смес от свинско и телешко, свинско и пилешко, свинско и пуешко, други опции) – 400 г;
бяло зеле – 300 г;
лук – 2 средни глави;
тиквички (може да се заменят с картофи) – 6 средно големи кръгчета;
варено яйце – 2 бр.;
твърдо сирене – 100 г;
заквасена сметана – 150 г + 1 с.л. л.;
сол на вкус;
смлян черен пипер – на вкус;
растително масло – 1 супена лъжица. л.
Стъпки на готвене:
1.Зелето се нарязва на ивици, една глава лук на кубчета.
2.Запържете лука в малко масло, добавете зелето, сол, черен пипер, запържете 5-7 минути (зелето трябва да остане хрупкаво).
3.Към охладеното зеле се добавят настъргани яйца, 1 с.л. л. сметана, разбъркайте.
4.Втората глава лук нарежете на ситно или накълцайте с блендер, добавете към каймата, сол, черен пипер, разбъркайте, разбийте, за да запазите формата.
5.Разделете каймата на 6 части, всяка разбийте добре.
6.Покрийте лист за печене с пергамент, намажете с масло, разпределете чашите от тиквички.
7.Сложете каймата върху тиквичките, оформете котлети, оформете страни, във вдлъбнатина сложете зеле с яйце.
8.Настържете сиренето, поръсете със зеле, отгоре сложете мрежа от заквасена сметана, за да не изгори сиренето по време на готвене.
Пече се на 180°C за 40-50 минути. По желание зелето може да се замени с гъби.
Сьомга (пъстърва) в горчично-меден сос
Поради наличието на соев сос, ястието се оказва с леко азиатско пристрастие. По същия начин можете да готвите и пиле.
За 6 порции ще ви трябва:
сьомга или пъстърва – парчета от 150-170 г (6 броя);
масло – 50 г; мед – 1 с.л. л.;
гранулирана горчица – 1 супена лъжица. л.;
соев сос – 1 с.л. л.;
сол, черен пипер – на вкус.
Стъпки на готвене:
1.Поставете всички съставки с изключение на рибата в тенджера, загрейте при разбъркване на слаб огън, докато маслото се разтопи.
2.Покрийте лист за печене с пергамент, поставете рибата, сол, черен пипер, залейте със соса.
3.Печете във фурна за 10-15 минути на 200°C.
Сервирайте с картофи, ориз, печени зеленчуци, залейте с останалия сос върху тава.
Пиле на фурна с хрупкава коричка.
Ще имаш нужда:
пиле – 2 кг;
портокали – 4 бр.;
соев сос – 150 мл;
настърган пресен джинджифил – 30 г;
захар или мед – 2 супени лъжици. л.;
сол, черен пипер, черен пипер – на вкус;
царевично нишесте – 2 ч.л.;
сок от ½ лимон;
зеленчуци, маруля.
Стъпки на готвене:
1.Смесете соев сос, джинджифил, сок от един портокал, 20 г захар (мед), разбъркайте, докато захарта се разтвори.
2.Намажете пилето, добре измит и изсушен с хартиена кърпа с марината, поставете в дълбок съд, изсипете останалата част от маринатата. Охладете за поне три часа, като от време на време обръщате.
3. Извадете от маринатата, отстранете парчетата джинджифил от повърхността, ако желаете, сол, черен пипер, поръсете с червен пипер. Тъй като соевият сос е солен, трябва да внимавате със солта. По-добре е да завържете краката, за да придадете по-компактна форма.
4.Печете ≈1,5 часа при 160-170 ° C, намажете няколко пъти с растително масло. Времето зависи от размера на трупа и избраната температура.
5.Готовността се проверява с дървено шишче или нож – пробожда се на няколко места. Ако сокът е бистър, значи пилето е готово.
6.Отцедете разтопената мазнина – полезна за направата на соса.
7.Изцедете сока от два портокала, добавете сока от 1/2 лимон, отцедената мазнина и сложете на бавен огън.
8.Разредете нишестето в 50 ml вода, изсипете, като разбърквате, в смес от сокове, разбъркайте, налейте 2 ч.л. Сахара. Мътната смес постепенно ще стане прозрачна при нагряване. Оставете го да заври, добавете пулпата на портокал, освободена от вените, кората (сосът ще бъде горчив с вените), кипете не повече от 10 секунди, отстранете от огъня.
Прехвърлете пилето в чиния върху листа от маруля, изсипете сок отгоре, поръсете с билки, украсете с резени от останалия портокал. По желание можете да запечете портокалови резени, като ги наредите върху пилето 15-20 минути преди края на готвенето.
Следват салатите….
Източник: 2023god.com
The post Няколко идеи за новогодишната трапеза appeared first on BurgasCity.
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!