В началото на състезанието, което продължи малко над 3 часа, четирите отбора получиха по една кошница с продукти. Във всяка кошница имаше пилешки гърди, картофи, сирена, сметана, извара, спанак, червен пипер, краставици, чери домати, прясна салата. С тези продукти отборите трябваше да приготвят по четири порции основно ястие, салата и разядка. Те подправяха ястията си с пресни и сухи подправки, осигурени за състезанието от магазина „Подправките на Еди и Дима“.
Уменията им бяха оценявани от жури в състав – шеф готвачите Яни Калъчев и Ивайло Димитров, както и от Деляна Цонева – председател на Управителния съвет на Бургаска регионална туристическа камара.
Креативност, работа в екип, предварителна подготовка – това показаха и четирите отбора, които предварително бяха обменили идеи, какво ще готвят и бяха си съставили план за работа. Водеща роля на всяка една от четирите работни станции имаха учениците. Хоби готвачите даваха идеи и умело изпълняваха задачите, които им бяха поставени.
Гостите на кулинарния двубой имаха уникалната възможност да опитат пилешко месо (гърди без кожа), които бяха приготвени по четири различни варианта – пилешка роладина пълнена със спанак, топено сирене и чушка, сервирана върху канапе от шахбран, пилешки роладин със спанак и конфитирани чери домати, картофен гретин и балсамов сос, пилешка роладина с картофен и гъбен сос и суши от пиле и спанак.
Наглед традиционните продукти за салата и разядка – зелена салата, краставици, пипер, репички, чери домати, извара и сирена бяха превърнати в герои в чиниите и на четирите отбора.
Журито истински се затрудни да определи победителите в този първи по рода си кулинарен двубой.
След дълги дебати все пак бяха връчени две първи и две втори награди. На първо място бяха класирани отборите с номера – №3 Живко Господинов и Яница Димова и №4 – Георги Русев и Теодор Панчев. На второ място са отборите с номера – №1 Диана Фъртунова и Георги Колев, №2 – Георги Маринчев и Ангел Павлов.
Директорът на гимназията Фотинка Въргова и председателят на журито Ивайло Димитров връчиха грамотите и наградите на отборите участници. Хоби готвачите получиха и благодарствени писма от гимназията за участието си в състезанието и покана да с евключат и в бъдещи кулинарни предизвикателства.