BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

За втора година Бургаският държавен университет отвори врати за чуждестранни студенти по медицина

Академичната 2024/2025 година за чуждестранни студенти в Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започна с 56 бъдещи лекари от 16 държави. Новите студенти и жители на Бургас идват от Великобритания, Германия, Ирландия, Швеция, Дания, Италия, Норвегия, Пакистан, Сирия, Индия, Македония, Непал.

Университетът посрещна и студенти-медици с турско-българско, френско-българско, американско-българско и канадско-българско гражданство, което е от съществено значение и е в съответствие с националната политика за привличане на нашите деца обратно в родината ни.

За втора поредна година млади хора от цял свят ще учат „Медицина“ в Бургас.

Това е атестат за качественото обучение, което получават бъдещите медици в университета. Потвърждение за това е и фактът, че някои второкурсници са привлекли свои роднини, които да се обучават във висшето училище в Бургас.

„Днес е първият Ви ден в нашата Алма Матер. Добре дошли! Обучението по медицина в нашия университет успя да набере популярност, въпреки че това е млад факултет, но е част от Университет с 61-годишна история, изградени традиции в обучението и престижен избор за кандидат-студентите ни. Развитието му е ускорено, а авторитетът му расте в България и по света. Не се съмнявайте, че тук ще получите качествено обучение“, каза проф. д-р Христо Бозов, д.м., ректор на Бургаския държавен университет.

Той обеща на бъдещите медици, че целият преподавателски състав на Факултета по медицина ще им даде важните знания, които ще им помогнат в бъдещата лекарска практика.

„С всички Вас – първокурсници и второкурсници започна да се създава мултикултурен микроклимат в университета и в Бургас. А като споменах нашия град, искам да Ви споделя, че Бургас е едно прекрасно място за живеене с приятен климат, прекрасни морски пейзажи и приятелски настроени хора. Наследете му се!“, каза още проф. Бозов.

„Поздравявам Ви с вашия избор да се обучавате в този университет. Зная, че тук ще получите нови компетенции от най-добрите преподаватели и в авангардно оборудвани кабинети и лаборатории“, бяха думите на проф. Мария Нейкова, областен управител на Област Бургас.

Посланикът на Мароко г-жа Закия Ел Мидауи лично поздрави студентите и ги поощри за избора им да учат в Бургас. В залата присъства Димитър Николов, зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, кметът на Казанлък Галина Стоянов, нейния заместник, представители на болниците в Бургас и лекари.

Френско-българската гражданка Калина Найденов, която е студент по медицина, първа година, изнесе реч пред аудиторията. Мохамед Зеб от Великобритания, който пък е втора година студент по медицина, приветства новите си колеги, като им обеща, че неговият випуск ще им помагат за тяхната по-бърза адаптация в университета и в града.

Церемонията по откриването на учебната година за чуждестранните студенти приключи с раздаването на техните студентски книжки – лично от проф. Бозов, декана и зам. декана на Медицински факултет.

The post За втора година Бургаският държавен университет отвори врати за чуждестранни студенти по медицина first appeared on Burgasnews.

Вашият коментар

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!