BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Алкална диета: как на 50 да изглеждате като на 20

Виктория Бекъм успява да прави всичко, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу са слаби и позитивни, а Ел Макферсън на 56 години е с гладка кожа. Защото са на алкална диета – и много я хвалят.

От няколко години Виктория Бекъм се храни според книгата „Честно здравословна алкална програма“ (Honestly Healthy Alkaline Programme), написана от известния лондонски готвач и диетолог Наташа Корет (полусестра на Сиена Милър, сред нейните клиенти са Роби Уилямс и Натали Имбрулия, уебсайт на проекта: www .honestlyhealthyfood.com) и диетолог Вики Едсън. 

Книгата съдържа красиви снимки и рецепти, както и общи препоръки за „нов начин на живот“, при които се дава предпочитание на храната, която, след като попадне в тялото ни, става алкална (има и киселиннобразуваща храна).

Виктория Бекъм
Гуинет Полтроу

Смята се, че тялото работи оптимално, ако се поддържа киселинно-алкалният баланс (нивото на рН на кръвта обикновено трябва да бъде между 7,35 и 7,45 – това е по-алкална среда, докато киселинната среда трябва да остане в стомаха). Ако нивото на киселинност на кръвта е по-високо, тогава метаболитните процеси могат да бъдат нарушени: храната се абсорбира по-лошо, има дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций, натрий), мазнините се натрупват, количеството слуз се увеличава, имунитетът намалява, състоянието на косата и кожата се влошава, нивото на енергия пада. Подобни неуспехи могат да възникнат при увеличаване на на алкалността, но това се случва изключително рядко при съвременният човек – повечето храни, които ядем днес, образуват киселини. (Киселината също се повишава поради необходимостта да се прави всичко в движение. Между другото, фитнесът също нарушава баланса в полза на киселината.) 

Ел Макферсън
Дженифър Анистън

Като цяло лошата храна е всичко от животински произход (месо, птици, риба – с изключение на пъстърва и сьомга, морски дарове, всички животински мазнини, мляко, сирене, яйца), мед, всичко от брашно, бял ориз, гъби, кетчуп , горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, газирани напитки, черен чай и почти всички алкохол). 

Алкалните храни са – много зеленчуци и плодове, включително тези с кисел вкус – кисели ябълки и ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, суров спанак (при варене става кисел), ядки, водорасли, зеленчуци, зърнени култури (предимно овес, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, пресен джинджифил, кокосово и бадемово мляко, маслини, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо. „Маниаци“ като Виктория Бекъм вярват, че дневният порцион трябва да се състои от 80% алкални продукти и 20% киселинни. 

Виктория Бекъм

Но повечето съветници казват, че ако 2/3 от храната ви е алкална, това е повече от достатъчно. Вярно е, че не всички диетолози смятат алкалната диета за панацея. Например не е доказано до каква степен средата в стомаха влияе върху общия киселинно-алкален баланс.

 „Окислителните процеси в организма непрекъснато се случват – така сме устроени“, казва Ирина Турчинская, диетолог в здравния център Wellness Daily Live Premium Club. – Природата е заложила огромен брой защитни механизми, които самостоятелно поддържат киселинно-алкалния баланс. Следователно, пристрастяването към към алкалната диета може да бъде вредно. От друга страна, ако активно отслабвате, в кръвта се създават много отпадни продукти и алкалните храни могат да допринесат за допълнителна детоксикация. 

Също така е полезно да изпиете половин литър топла йонизирана алкална вода на празен стомах – лесно се получава с помощта на алкални филтри. Най-добри са японските. Като цяло е добре, когато диетата се състои от 50% въглехидрати, 25% протеини и 25% мазнини – считам това съотношение за златното правило в храненето. Всяко прекаляване може да навреди на здравето. „

Ел Макферсън, 2016

Ел Макферсън обожава алкалната диета, особено спанака. Освен това яде цвекло с козе сирене (не алкално, а с ниско киселинно образуване), дива сьомга, и си позволява само едно еспресо (кафето е много кисело!) Сутрин. 

В чест на 50-ия си рожден ден тя, заедно с личния си диетолог, доктор по медицина Симона Лобшер, дори разработи и пусна козметична добавка с алкализиращ ефект. Новият продукт съдържа 45 съставки (китайски билки, храносмилателни ензими, минерали, витамини), които подпомагат работата на 11 най-важни метаболитни системи на тялото – особено хормоналната и храносмилателната. 

Ел Макферсън

Снимки: gettyimages

Превод и редакция: burgascity.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!