BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози откриха третия храм на слънцето в Египет

Екип от археолози откри руини от друг храм със същото предназначение под руините на храма на бога на слънцето Ра в района на Абу Гораб близо до храмовия комплекс Абусир в Египет, съобщава The Telegraph, цитирайки един от членовете на изследователската група, служител на Института за средиземноморски и близкоизточни изследвания на Полската академия на науките Масимилиано Нуцоло.

„Знаехме, че има нещо под каменния храм (на фараона от V династия Ниусера, но не знаехме дали това е предишният етап от изграждането на същия храм или дали това беше нов храм“, цитира изданието археолога. Първоначалните разкопки разкриха, че под храма има по-стара основа от кални тухли, което предполага, че на това място преди това е била разположена друга сграда. По-нататъшното почистване на мястото от пясък и отломки разкри основата на бяла варовикова колона, което показва, че сградата, по думите на Нуцоло, е „доста впечатляваща“.

За да се уверят най-накрая, че това е още един „слънчев“ храм, на изследователите беше позволено да открият няколко кани за бира, пълни с кал. Те са служили като ритуален дар на най-свещените места за египтяните – което позволява, според изследователите, уверено да се каже, че откритият обект е храм. „Сега има много доказателства, че тук разкопаваме един от изгубените храмове на Слънцето“, подчертава Нуцоло. Според археолозите тяхната находка е една от най-значимите през последните 50 години.

Кой е построил този храм, остава неизвестно. Според археолозите това най-вероятно е един от фараоните от V династия, управлявал Египет през XXV-XXIV в. пр. н. е. след „фараоните-строители“ на пирамидите от IV династия. От писмени източници се знае за съществуването на шест храма на слънчевия бог, който те построиха, всеки от които е имал свое име. Досега са открити само храмът, построен от Ниузера и храмът, построен от основателя на династията Узеркаф. Всеки от тях имаше голям двор с колона, подравнена изток-запад, и голям обелиск, посветен на бог Ра. Смята се, че храмовете са служили за обожествяване на фараоните, по време на чието управление почитането на Ра се е увеличило значително.

Източник: „Lenta.ru“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!