BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АФП: България възлага надежди на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

В разгара на световната битка срещу COVID-19 учените проучват дали съществуваща от век ваксина срещу туберкулоза може да предложи адекватна защита срещу новия коронавирус.

България – един от водещите световни производители на ваксината – възлага надежда за нови пазари за многомилионните дози, които произвежда всяка година. Това твърди в своя публикация френската агенция „Франс прес“ (AFP).

Bacillus Calmette-Guerin, или БЦЖ, е разработена от двама френски изследователи – микробиологът Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин, през 1921 г. като ваксина срещу туберкулоза – белодробно заболяване, което според Световната здравна организация е най-големият инфекциозен убиец и причина за 1,5 млн. смъртни случая в световен мащаб всяка година.

В трескавото търсене на лечение срещу COVID-19 се провеждат клинични изпитания – в Австралия, Южна Африка, Европа и Съединените щати – за проучване на хипотезата, че БЦЖ може да осигури допълнителна защита срещу новия коронавирус.

От своя страна СЗО заяви миналия месец, че няма доказателства, че БЦЖ предпазва хората от заразяване с COVID-19.

Въпреки това, пише в публикацията си АФП, българските учени предполагат, че високата скорост на ваксинация с БЦЖ на Балканите – както и ранно блокиране – са им помогнали да избегнат най-лошото от пандемията.

„БЦЖ генерира мощна имуностимулация. И докато чакаме конкретно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, трябва да заложим на имунитета“, цитира АФП професора по имунология Богдан Петрунов в изказване пред БНТ.

Агенцията обръща внимание и на думите на неонатолога Валентина Гергинова, която заявява, че тези, които са имали ваксината, са се заразили с „по-леки форми на други бактериални и вирусни инфекции“ и че това може да бъде от полза и за изложените на новия коронавирус. Гергинова третира с БЦЖ новородени повече от 30 години в софийска болница.

„Докато в момента БЦЖ е под прицел на много страни за противоречивата й ефективност, България настоява за задължителна ваксинация на всички новородени“, допълва АФП.

Балканската страна е основен производител на ваксината, изнасяйки я в 140 страни, като държавната компания „Bul Bio“ е една от 22-те фармацевтични фирми в световен мащаб, която я произвежда, и е само една от трите в Европейския съюз.

Благоприятни ефекти

„От много години знаем, че БЦЖ има някои благоприятни ефекти“, казва за АФП Камил Лохт, ръководител на научните изследвания в Националния институт за здраве и медицински изследвания (Инсерм) в северния френски град Лил.

Според АФП, правителството на България се надява, че „най-бедната страна в ЕС може да се възползва от водещата си позиция като основен производител на БЦЖ“.

Опитът на страната с БЦЖ датира от дълго време. Сред няколко различни разработени версии на ваксината, една е тествана в България още през 1926 г. А мащабното производство на БЦЖ започва през 1949 г. в държавна лаборатория, предшественик на „Bul Bio“.

През 1951 г. страната направи ваксинацията с БЦЖ задължителна за новородени, като намали до една десета броя на случаите на туберкулоза за 30 години, заключава агенцията.

Източник: БГНЕС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!