BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнес и ресторантьори на протест в Бургас, отправиха конкретни искания към държавата

Над 50 души се събраха днес на протест пред сградата на Община Бургас срещу удължаването на мерките и липсата на адекватни мерки в защита на бизнеса и ресторантьорите. Призивът бе да се обединят всички засегнати от продължаващото до 31 януари затваряне на редица обекти. Организатор на събитието бе общинският съветник и областен координатор на „Изправи се.БГ“ Живко Табаков.

Това са времена, в които трябва да налагаме условия на държавата. Всеки един от нас противоепидемичните мерки, но са необходими такива, които да спасят бизнеса в страната. Малко фирми са кандидатствали по програмите на правителството за финансови стимули, защото правилата са неясни. Трябва и да е ясно кога точно ще се изплатят тези пари, за да могат работодателите да си направят сметка„, каза Табаков.

Конкретните искания на бранша от днешния протест:

1. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка.

2. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.

3. Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица.

4. При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции.

5. Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).

6. Покриване на всички фиксирани разходи.

7. Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги.

„На Бойко Борисов му пожелава да яде това, което хората ще ядат до януари – хляб, сланина и лук, защото дори и картофи няма да има. Защо не посегнаха големите хранителни вериги или големите магазини за играчки, а точно на ресторантьорите. Преди няколко дни бях в един от големите хипермаркети и хората бяха един върху друг. Там обаче политиците не пипат, защото ще им пляснат ръцете от Европа. Българинът трябва да се събуди и измете тези политици. Иска се здрава бухалка и без политически оттенък да се махнат всички в Народното събрание“, това каза Христо Бардуков, ресторантьор.

Материалът Бизнес и ресторантьори на протест в Бургас, отправиха конкретни искания към държавата е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!