BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 300 новозаразени в област Бургас. Защо някои хора не заболяват от COVID-19

Вчера област Бургас отново излезе на второ място след София /столица/ по брой новозаразени с коронавирус. Новите случаи са 285. Ваксинирани са общо 18 656 души. Малко хора са получили втора ваксина. Няколко дни те бяха 2960, а от вчера в областта те са вече 3048, сочат данните на ЕИП

В страната са направени 17 277 теста, като 18.06% от тях са положителни за коронавирус или това са 3121 нови случая.

Най-много са в София/столица/ – 911. Следват областите Бургас – 285, Пловдив – 255, Варна – 184, Плевен – 130, София – 114, Слшвин – 112, Благоевград – 105, Враца – 102 и др.

В страната в момента са активни 39 823 случая. Излекувани са 1734 души. Висок остава броят на хоспитализираните – 6604, както и на настанените в интензивни отделения – 502-ма.

Починалите надхвърлиха 11 хиляди. Вчера гертви на заразата са станали 95-ма души, с което общо от началото на епидемията те стават 11 094-ма

Към момента са поставени общо 324 446 дози ваксина, от които за последното денонощие – 15 301.

Сергей Вознесенски, кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по инфекциозни болести на Руския университет на дружбата на народите (РУДН)
Сергей Вознесенски, кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по инфекциозни болести на Руския университет на дружбата на народите (РУДН)

Защо някои хора не заболяват от COVID-19

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски

Според него, антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

“Има много повече хора с коронавирусна инфекция. За момента няма как да се направи заключение по каква причина са придобили имунитет – това все още е на етап научна дискусия”, казва д-р Вознесенски.

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет

Според втория възможен вариант, преди срещата с коронавируса човекът вече е минал през някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

Третата версия е свързана с възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси,

които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.

 

Материалът Близо 300 новозаразени в област Бургас. Защо някои хора не заболяват от COVID-19 е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!